Cum îmbunătățești eficiența departamentului financiar-contabil?

Într-o lume în care totul se desfășoară pe repede înainte, departamentul financiar-contabil al unei companii, vital pentru orice afacere, începe să cunoască principiile automatizării. De ce este nevoie de acest proces? Pentru că eficiența departamentului nu se traduce nici printr-un număr mare de angajați și nici prin orele suplimentare petrecute la birou. Adoptarea tehnologiilor moderne și implementarea unor programe specifice contribuie la eficientizarea sarcinilor de lucru, creșterea productivității pe termen lung, precum și la sporirea siguranței și a controlului în activitățile desfășurate.

Dacă vrei să îți ajuți afacerea să evolueze și să funcționeze la cele mai înalte standarde ale eficienței și productivității, iată cinci sfaturi prin care poți obține rezultatele așteptate într-un timp scurt.

1.    Mizează pe automatizare

Știm cu toții că responsabilitățile unui contabil nu sunt nici ușoare și nici puține. Iar atunci când există mai mulți factori de presiune, apariția erorilor este inevitabilă. Dar de ce să te complici, când există soluții care îți simplifică viața? Automatizând anumite procese printr-un program de contabilitate, productivitatea afacerii crește, timpul și efortul investite în realizarea sarcinilor se diminuează, iar riscul greșelilor dispare. În plus, programul de contabilitate de la CIEL oferă beneficii și angajaților, nu doar companiilor, prin evitarea supraîncărcării acestora cu sarcini redundante, folosind timpul câștigat pentru activități care necesită creativitate sau pentru interacțiunea cu oamenii.

2.    Comunică cu echipa

Comunicarea este extrem de importantă în orice moment, contribuind la succesul  afacerii. Însă, cu atât mai mult în situațiile în care intervin schimbări se simte nevoia unei legături strânse și transparente în cadrul echipei. De exemplu, este posibil ca unii angajați să perceapă automatizarea ca pe o schimbare negativă, care le amenință postul. Prezintă-le avantajele unui program de contabilitate și fă-i să înțeleagă că acesta reprezintă un beneficiu și pentru ei. În plus, ascultă-le ideile, descoperă-le abilitățile și implică-i în alte proiecte care să le stârnească ingeniozitatea și inteligența.

3. Ține pasul cu tehnologia

Ca în orice alt domeniu, adaptarea continuă la noutățile din piață este un avantaj și în contabilitate. Astfel, le oferi clienților servicii de ultimă generație, iar angajații din cadrul departamentului se simt motivați și ajutați să își îmbunătățească munca, în acest fel devenind mai productivi. De exemplu, noile programe permit emiterea rapoartelor de analiză financiară în cel mai scurt timp, personalizarea bilanțului contabil, prin generarea automată de date, precum și actualizarea automată a modificărilor legislative, astfel încât angajații să finalizeze aceste sarcini mult mai simplu și eficient.

4. Investește în dezvoltarea membrilor echipei

Chiar dacă tehnologia contribuie la eficiența departamentului financiar-contabil, oamenii rămân la fel de importanți în cadrul companiei. Oferă posibilități de dezvoltare și sesiuni regulate de pregătire tuturor membrilor echipei. Astfel, te asiguri că toți vor ști să folosească cât mai eficient programele implementate, iar în cazul în care unul dintre angajați părăsește compania, vei avea alte roluri de rezervă cu pregătire suficientă. De asemenea, ascultă feedback-ul angajaților și implementează-l atunci când situația o cere.

5. Evaluează periodic productivitatea departamentului

În primul rând, pentru o funcționare eficientă a departamentului este necesar să setați și să monitorizați indicatorii cheie de performanță (KPI). Ulterior, în cadrul evaluărilor periodice, se analizează importanța sarcinilor în atingerea obiectivelor, timpul alocat, numărul persoanelor implicate, rolurile și responsabilitățile fiecăruia, precum și factorii care încetinesc procesul. Astfel, vă veți da seama dacă anumite sarcini sunt productive sau merită să fie automatizate, delegate sau chiar eliminate.

Așadar, performanța departamentului financiar-contabil poate fi îmbunătățită printr-un mix între tehnologie și resurse umane. Pe de-o parte se recomandă automatizarea sarcinilor de rutină, consumatoare de timp și energie, dar pe de altă parte, este nevoie de o echipă relaxată, motivată și implicată, ghidată de obiective comune. Doar în aceste condiții departamentul financiar-contabil poate funcționa eficient, oferind valoare adăugată companiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata