Eticheta în afaceri: 4 reguli de aur de care să ţii cont mereu

34

Mediul de afaceri se bazează foarte mult pe relaţiile dintre oameni. Cariera profesională şi afacerile se clădesc pe imaginea pe care o prezinţi despre tine, despre ceea ce vinzi sau serviciile pe care le oferi. Iată patru reguli de care să ţii cont pentru ca activitatea ta să nu aibă de suferit din cauza etichetei.

Punctualitatea

Trăim în secolul vitezei şi al multitaskingului. De la primele ore ale dimineţii, fiecare întâlnire este doar o escală în drum spre alt loc cel puţin la fel de important. Aşa ni se pare, de multe ori. Din acest motiv, întârzierea la serviciu, la o şedinţă sau la un prânz de afaceri nu poate avea scuză. Marile oraşe sunt sufocate de aglomeraţie şi trafic, însă, la fel de adevărat este că ai la îndemână dispozitive inteligente care îţi pot gestiona agenda în funcţie de locurile în care trebuie să ajungi. Respectă-ţi partenerii de dialog şi nu-i lăsa să te aştepte. Ţine cont de faptul că şi ei pot avea un program la fel de încărcat, fără timp de pierdut. În plus, nu-ţi doreşti ca activitatea ta să fie judecată prin prisma neseriozităţii pe care o denotă întârzierea. Indiferent de statutul şi importanţa persoanei pe care ar trebui să o întâlneşti, îţi arăţi respectul dacă eşti punctual.

Fii prezent

Nu doar fizic. Renunţă la telefon câteva minute când cineva îţi intră în birou sau eşti la o masă de lucru. În timpul şedinţelor, ai putea fi tentat să scrii mesaje sau e-mailuri pe telefon. Oricât de subtil crezi că poţi face asta, e vizibil şi grosolan. Dacă nu poate suporta amânare, retrage-te şi rezolvă problema. Însă, cât timp eşti prezent în încăpere, acordă atenţie discuţiilor. Indiferent cât de multe griji ai avea, încearcă să asculţi ce ţi se spune. Privirea unui om care nu te ascultă este evidentă. În momentul în care scoţi telefonul pe masă la restaurant, este ca şi cum i-ai spune partenerului de dialog că eşti gata să-l laşi baltă şi să intri în contact cu altcineva mai important. Toate aceste lucruri dăunează carierei şi afacerii.

Atenţie la imagine

Lumea e într-o continuă evoluţie. Codul vestimentar şi spaţiile de lucru arată diferit de atmosfera pe care o găseai în companii înainte de 2000. Chiar dacă activezi într-un domeniu care a renunţat la costumele elegante, nu trebuie să ignori potenţialul imaginii. De felul cum te prezinţi depinde propriul tău succes, în timp ce de felul cum arată oamenii şi lucrurile care te reprezintă depinde succesul afacerii tale. Profită de avantajele instrumentelor media şi personalizează sediul, vestimentaţia şi vehiculele cu logo-ul pe care l-ai dezvoltat. Nu renunţa la criteriile ce ţin de ordine şi curăţenie. Ocupă-te personal sau deleagă atribuţiile ce ţin de partea administrativă a afacerii, cu accent pe ordine şi curăţenie. Acordă atenţie detaliilor, cum ar fi alegerea unor modele de jante Dacia care să facă remarcate în trafic maşinile personalizate cu sigla afacerii tale.

Răspunde la solicitări

Pe lângă întâlnirile faţă către faţă, activitatea profesională presupune multă interacţiune prin scris. Pentru a face faţă, ai două soluţii: fie te ocupi personal şi răspunzi la fiecare solicitare, fie delegi această responsabilitate. Atenţie, însă, la ce şi, mai ales, cum scrii. Greşelile de ortografie dăunează grav imaginii tale. Este valabil atât pentru limba română, cât şi pentru limbile de circulaţie internaţională, dacă le foloseşti. Pentru acestea din urmă există aplicaţii care corectează automat greşelile detectate. Dacă ai parteneri în ţările cu diferenţă mare de fus orar, verifică ora destinatarului, înainte de a trimite un mesaj scris sau un e-mail la miezul nopţii.

Cele mai multe reguli din domeniul de business sunt adaptate din pachetul de bază al codului manierelor elegante. Respectarea lor îţi aduce succes, în timp ce ignorarea dăunează activităţii.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online