1 $ = 1 euro?

2

O întrebare care părea absurdă cu doar câteva luni în urmă. Iată însă că, prin prisma ultimelor evenimente, întrebarea începe să prindă consistenţă, iar vânzarea de euro în favoarea monedei americane să devină un sport internaţional. Drept dovadă, în numai câteva zile moneda unică a capotat în faţa dolarului, prăbuşindu-se la cotaţii sub cele din momentul lansării sale oficiale, din 1999. Să fie un joc speculativ sau este doar reflexia unei realităţi economice dure, căreia oficialii Uniunii nu reuşesc să-i facă faţă?

Dănuţ Dudu

 

  • Euro se prăbuşeşte sub „greutatea” dolarului

Pe 14 ianuarie, moneda unică a trecut sub nivelul primei sale cotaţii oficiale din 4 ianuarie 1999, de 1,1747 $. La mai puţin de 24 de ore de când moneda unică atingea minimul de 1,7526 $, la ora 10:40 a dimineţii de 14 ianuarie cotaţia acesteia cobora la 1,7259 $, urmând ca, o zi mai târziu (aproximativ la aceeaşi oră), minimul din ziua precedentă să fie depăşit, cotaţia ajungând la 1,15844!

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât acest minim istoric este cu mult sub prima cotaţie oficială a monedei unice şi este la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani.

Analiştii consideră această prăbuşire neaşteptată a monedei unice determinată de două elemente: pe de o parte, decizia Curţii Europene de Justiţie de a valida programul BCE de achiziţie (în anumite condiţii) a titlurilor de stat a ţărilor din zona Euro, cu amendamentul ca acestea să nu fie deja incluse într-un program de întrajutorare financiară, iar, pe de altă parte, revenirea pe scena economică europeană a crizei datoriei suverane.

În acelaşi timp, nu poate fi neglijat nici fondul geopolitic extrem de tensionat de alegerile din Grecia, care ar putea avea ca rezultat şi mult temuta ieşire a acesteia de sub umbrela Uniunii Europene.

Asta, în condiţiile în care decizia BCE va fi luată după proxima reuniune a guvernatorilor ce să vă desfăşura pe 22 ianuarie, iar alegerile legislative anticipate din Grecia au loc la doar câteva zile, respectiv pe 25 ianuarie. În acest context, trebuie subliniată importanţa deciziilor luate în ambele cazuri, deoarece dacă BCE va declanşa programul aflat în discuţie (creditat de analişti ca având probabilitatea cea mai mare), acesta ar putea să fie ultima redută în bătălia cu deflaţia care ameninţă UE.

În ceea ce priveşte Grecia, în sondaje se menţine în frunte formaţiunea Syriza, care câştigă teren tocmai folosindu-se de dorinţa grecilor de a părăsi Uniunea Europeană. (O astfel de victorie ar aduce o „schimbare necesară” în Europa, care ar antrena pe aceeaşi cale Spania şi Irlanda, a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras, care denunţa politicile de austeritate impuse Greciei de către creditorii săi).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Open

Close