10 state în curs de dezvoltare au un potenţial economic ridicat

– Ţările BRICS se confruntă cu o scădere a performanţelor economice, după o decadă de dezvoltare susţinută

– Coface a identificat 10 state care ar putea intra în categoria celor cu  potenţial ridicat de dezvoltare economică

Dupa 10 ani de dezvoltare frenetica, BRICS inregistreaza o incetinire brusca pentru 2014, iar Coface prognozeaza o crestere medie cu 3,2% mai mica decat cresterea medie pe care aceste tari au inregistrat-o in decada anterioara. In acelasi timp, alte tari in curs de dezvoltare sunt intr-un proces accelarat de dezvoltare economica. Printre acestea, un “top 10” are perspective bune de productie si o finantare suficienta pentru a sprijini expansiunea.

În economie, BRICS este un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acronimul a intrat în utilizarea pe scară largă ca un simbol al schimbării în puterea economică mondială, departe de economiile dezvoltate G7 spre lumea în curs de dezvoltare.

 

  • Pentru o crestere accelerata, este nevoie de finantare pentru a stimula investitiile

In ciuda tendintei de consum care ramane favorabila, tarile BRICS se confrunta cu o scadere economica cauzata de o ajustare a ofertei si o semnificativa scadere a investitiilor. Afacerile locale nu mai au o capacitate de productie suficienta pentru a satisface cererea permanenta.

Pentru a identifica tarile cu potential pe care acum BRICS le-ar putea accepta, Coface a indentificat cateva criterii, doua dintre ele fiind esentiale:

  • Tarile care au o rata de crestere economica accelerata, a caror economie este diversificata si are capacitatea de a face fata unei recesiuni;
  • Tarile care au o capacitate puternica de finantare pentru a finanta cresterea economica (un nivel minim de economii care sa evite recurgerea excesiva la economiile straine), care nu prezinta riscul de a crea o bula de credit sau care nu dispun inca de piete de capital comparabile cu cele din tarile OECD.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata