11 persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală de la MediaPro; prejudiciu de aproximativ 6 milioane de lei

Procurorii Parchetului Capitalei au reținut 11 persoane puse sub acuzare în dosarul de evaziune fiscală de la MediaPro.

Printre aceștia se numără Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuț Puiu, Elena-Lucia Adăscăliței, Elena Niță, George-Laurențiu Dinu, Elena Calapereanu și Corina Medeleanu, toții find acuzați de evaziune fiscală și spălare a banilor sau complicitate la cele două infracțiuni, informează un comunicat remis vineri.

Potrivit sursei citate, prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Cei 11 inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

În cauză s-a reținut că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă conform căreia în perioada 2009-2014 inculpații Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan și Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcții de conducere/administrare în cadrul a trei societăți comerciale de profil „media”, cu complicitatea celorlalți inculpați, au dispus înregistrarea în evidența contabilă a acestor societăți și declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operațiuni reale de achiziție, provenind de la un număr mare de societăți comerciale, de tip „fantomă”.

„O parte din sumele înscrise în facturile sus-menționate erau transferate în conturile bancare ale societăților emitente (reprezentând ‘comisionul’ pentru ‘serviciile de facturare prestate de aceste societăți’ și, eventual, TVA-ul — de unde erau retrase în numerar de reprezentanții acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanțe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăți comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajați din cadrul acestora”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.

În vederea acoperirii prejudiciului cauzat bugetului de stat, precum și a confiscării sumelor „spălate”, procurorii au instituit sechestre asiguratorii cu privire la mai multe bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților. În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata