11 persoane sunt inculpate în dosarul Nana

Procurorii Parchetului General au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 11 persoane în dosarul schimburilor de terenuri din localitatea Nana.

O parte dintre aceste persoane au avut anterior calitatea de suspecți iar acum sunt inculpați.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu și Marian Dobre sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor, conflictul de interese și fals în declarații.

De asemenea, Gheorghe Dobre este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor și conflict de interese; Simona Alina Preda, Vasilica Preda, Domnica Enciu și Daniela Negoiță sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor.

În plus, Nicolae Tudorache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor și fals în declarații, iar Georgică Ștolea de complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor.

Totodată, față de Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre și Simona Alina Preda s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Procurorii susțin că, în perioada 2005 — 2010, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre și fostul primar comunei Nana Dumitru Budeșteanu (în prezent decedat) au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, la care au aderat și ceilalți inculpați, fapte urmate de săvârșirea de infracțiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri prin eludarea dispozițiilor legale în materie.

În aceeași perioadă, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de fond Funciar Nana, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre nu au îndeplinit sau au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate în numele unui număr mare de persoane (cca. 100), fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate.

În realizarea scopului vizând retrocedarea de terenuri, inculpații au utilizat diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri dintre care enumerăm: procese verbale de ședință, cereri de retrocedare, declarații pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declarații olograf, diverse adrese.

Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârșit acțiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deținerea și folosirea de bani și terenuri cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata