115 ani de la înfiinţarea competiţiei sportive de tenis masculin Cupa Davis

Cupa Davis este o competiție anuală pe echipe, din tenisul mondial masculin, desfășurată între echipe naționale.

Istoria întrecerii a început în anul 1900, când Dwight F. Davis, student la Universitatea Harvard, a organizat un meci între echipa de tenis a acestei instituții de învățământ și o echipă din Anglia. El a gândit un format în care, timp de trei zile, se disputau cinci meciuri: două de simplu, în prima zi, unul de dublu, a doua zi, și încă două de simplu, în ultima zi, format care se păstrează neschimbat și astăzi.

Davis a achiziționat un trofeu și a stabilit ca primul eveniment de acest gen să aibă loc în Longwood Club din Brookline, Massachusetts. Echipa sa a învins atunci, el însuși câștigând un meci de simplu și făcând parte din echipa victorioasa la dublu.

Dwight Filley Davis n-a fost numai un tenisman cunoscut (jucător stângaci, remarcabil în dublu, campion al SUA în 1899-1901), ci și președinte al Federației americane de tenis (1923), diplomat de carieră, secretar de stat al apărării (1925-1929), ulterior guvernator general al Filipinelor, și ministru; a jucat tenis până în ultimul an al vieții sale, în 1945.

În 1901, evenimentul nu s-a ținut, dar un an mai târziu americanii i-au învins din nou pe britanici, după ce au fost conduși cu 2-0. În următorii ani, echipe din Franța, Belgia, Austria, Australia și Noua Zeelandă au aderat la această competiție, devenită astfel una cu largă reprezentare internațională.

După moartea celui care a inițiat această dispută sportivă, trofeul a fost denumit, în memoria sa, „Cupa Davis” (cunoscută și sub numele de „Salatiera de argint”).

Trofeul sportiv este asigurat la Banca West din New York, valoarea lui afectivă fiind inestimabilă. Una din tradițiile cupei este ceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare și din cea învinsă. Ion Țiriac și Ilie Năstase se numără printre marii performeri ai „Cupei Davis”, cu peste 100 de meciuri susținute.

Trofeul Cupei Davis cântărește aproximativ 10.5 kg și are o înălțime de circa 1 m.

La primele trei ediții, în Cupa Davis a opus numai echipe din Marea Britanie și SUA. Numărul competitoarelor a crescut începând din 1904 (trei), ajungând în 1974 la 57. În 1923, din cauza numărului mare de participanți, întrecerea s-a împărțit în trei zone: europeană, americană și asiatică.

Din 1966, zona europeană a fost împărțită în două grupe: semifinale și finale inter-zone. Până în 1973, federația de tenis a țării deținătoare a Cupei Davis avea responsabilitatea organizării ediției în curs. Sistemul competiției este eliminatoriu, echipa învingătoare calificându-se în turul următor. Până în 1971 (ediția a 60-a), funcționa regula „challenge-roundului”, deținătorul trofeului intrând direct în finală. Regula a fost abolită de la ediția următoare, când SUA (jucând din primul tur) și România au disputat finala de la București.

România a jucat primul meci în Cupa Davis în 19 iulie 1922, la Eastbourne. A pierdut cu scorul de 0-5 în fața Indiei.

Echipa tenismenilor români a obținut prima victorie în 1928, la București, cu Belgia (5-0) și prima în deplasare în 1959, la Cairo, cu Egiptul (3-2). Cele mai importante reușite pentru reprezentativa României sunt cele trei finale jucate: 1969, Cleveland, SUA — România, 5-0; 1971, Charlotte, SUA — România, 3-2; 1972, București, România — SUA, 2-3.

În afară de România, doar Argentina și India au disputat mai mult de o finala fără să câștige vreodată trofeul.

În prezent, echipa de bază a României pentru meciurile de Cupă Davis este formată din Adrian Ungur și Marius Copil la simplu, Horia Tecău și Florin Mergea la dublu, lotul lărgit având în jur de 7-8 jucători.

Următoarele meciuri pe care echipa României le va disputa în cadrul acestei competiții vor avea loc cu Israelul, la Sibiu, în perioada 6-8 martie 2015.

Dintre cele 16 echipe ce formează Grupa 1 din zona Europa-Africa, patru vor avansa în Grupa Mondială ce va fi formată tot din 16 echipe. Câștigătoarea întâlnirii dintre România și Israel va juca în perioada 17-19 iulie cu câștigătoarea din întâlnirea Slovenia — Slovacia, învinsele urmând să fie și ele adversare într-un meci de menținere în Grupa 1 valorică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata