140 de ani de la primul meci de hochei pe gheaţă

Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF) a aniversat marți, 3 martie,  împlinirea a 140 de ani de la atestarea documentară a primului meci de hochei pe gheață desfășurat vreodată în lume, relatează site-ul Federației Române de specialitate.

La data de 3 martie 1875, în Canada, la Montreal, pe ”Victoria Skating Rink’‘, formația McGill s-a impus cu scorul de 2-1 în fața celor de la Victoria, într-un meci pe care, formal, IIHF l-a recunoscut în 2002 ca fiind primul desfășurat vreodată, după un set de reguli prestabilite și cu arbitraj neutru.

O bucată de lemn a servit pe post de puc, iar echipele au fost formate din câte nouă jucători fiecare. Meciul a avut o durată de 60 de minute, iar regulile după care s-a disputat, numite și ”regulile McGill”, au fost redactate de către James George Aylwin Craighton, cel care, grație implicării sale în dezvoltarea jocului, în anii 1870, este supranumit părintele hocheiului.

Vechiul patinoar Victoria este situat la aproximativ 150 de metri de actuala locație a Bell Centre, arena unde evoluează Montreal Canadiens, în NHL. Din cauza pierderilor, în 1925 patinoarul a fost vândut, iar noul proprietar i-a schimbat destinația, transformându-l în parcare. Locul rămâne însă unul încărcat de istorie, în 1894 desfășurându-se acolo primele meciuri din play-off-ul NHL, iar Cupa Stanley, trofeul donat de Lordul Stanley de Preston, a fost oferită prima dată după o finală la Victoria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata