160 de ani de la naşterea scriitorului Oscar Wilde

La 16 octombrie 2014, se împlinesc 160 de ani de la nașterea poetului și prozatorului Oscar Wilde, autor al operelor ”Prințul fericit”, ”Portretul lui Dorian Gray”, ”Balada închisorii din Reading”.

Oscar Wilde s-a născut la Dublin. Fiu al unui chirurg irlandez, și-a făcut studiile la Oxford (1878).

Primele sale versuri au apărut în volumul „Poems” (1881), fiind urmate de povestirile cu semnificații moralizatoare și critice din volumele „Crima lordului Artur Savile” (1891) și „Prințul fericit” (1888), precum și de eseurile din „Intenții” (1891).

Romanul „Portretul lui Dorian Gray” (1891), cea mai importantă operă a sa, este ilustrarea principiilor sale ideologice și estetice, care derivă din doctrina „artei pentru artă” a lui Walter Pater. Romanul a fost republicat în 1891, într-o variantă revizuită și extinsă de Wilde, care a eliminat anumite pasaje controversate și a adăugat șapte capitole și o prefață aforistică.

Romanul spune povestea unui tânăr aristocrat numit Dorian Gray, al cărui portret este realizat de către artistul Basil Halward. Basil este profund impresionat de frumusețea lui Dorian, considerând-o sursa sa principală de inspirație, fiind capabilă să îi schimbe modul de a picta. Dorian îl întâlnește pe lordul Henry Wotton, un prieten al lui Basil și devine fascinat de modul acestuia de a gândi.

Fiind adeptul curentului filosofic numit hedonism, lordul Henry sugerează că singurele lucruri care merită să fie experimentate în viață sunt frumusețea și plăcerea simțurilor. Realizând că în viitor frumusețea sa se va șterge, Dorian Gray își exprimă dorința de a-și vinde sufletul pentru ca portretul său să îmbătrânească în locul lui. Dorința sa este îndeplinită, iar când tânărul începe să ducă o viață desfrânată, portretul servește ca o amintire a efectelor acțiunilor sale asupra propriului suflet.

În creația sa dramatică, reprezentată prin piesele „Salomeea” (1893), „Evantaiul doamnei Windermere” (1893), „O femeie fără importanță” (1894), „Soțul ideal” (1895) și altele, care continuă tradițiile comediei engleze din sec. al XVIII-lea, Wilde satirizează snobismul, frivolitatea și fățărnicia „înaltei societăți” a timpului, lăsând să se întrevadă, în subtext, preocupările proprii pentru problemele spirituale majore ale omului.

Printre ultimele sale lucrări se numără poemul „Balada închisorii din Reading” (1898) și eseul „De profundis” (1905).

În ce privește viața sa privată, Oscar Wilde s-a căsătorit, în 1884, cu Constance Lloyd, alături de care a avut doi fii. În jurul aceluiași an, a ținut o lungă serie de prelegeri de estetică în Statele Unite și Canada, Paris, Marea Britanie și Irlanda.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata