175 de milioane de euro pentru construcţia de locuinţe ANL pentru tineri

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege în baza căruia România va împrumuta 175 de milioane de euro pentru construcţia prin ANL de locuinţe, destinate închirierii, pentru persoane sau familii tinere, informează Executivul.

Potrivit unui comunicat, Guvernul propune astfel Parlamentului „aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea unui proiect de construire/renovare/modernizare a unui număr de aproximativ 6.990 de locuinţe destinate închirierii de către persoane şi familii tinere, ale căror venituri nu permit închirierea unei locuinţe de pe piaţa liberă”.

Costul total net estimat al proiectului este de 250 de milioane euro, din care împrumutul de la BDCE va finanţa până la 70% din costurile totale eligibile.

„Restul sumei va fi completată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi surse proprii ANL — 37,5 milioane euro şi din bugetele locale — 37,5 milioane euro”, informează Executivul.

Proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa cinci ani, 2016 — 2020, de către ANL, desemnată agenţie de implementare, căreia i se va delega întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea proiectului şi utilizarea sumelor alocate acestuia.

„Beneficiarii proiectului vor fi persoanele/familiile tinere cu vârsta până în 35 de ani la data depunerii cererii pentru locuinţe şi vor fi selectaţi de comisiile sociale ale consiliilor locale din judeţe”, menţionează Guvernul.

Sursa citată mai precizează că împrumutul BDCE are o perioadă de rambursare de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de maximum 5 ani, şi va fi acordat în condiţii avantajoase de piaţă pentru România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata