20 de ani de la debutul României la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA

La 19 iunie 2014, se împlinesc 20 de ani de când reprezentativa României a debutat la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, unde a obținut cea mai mare performanță din istorie.

Echipa națională de fotbal a României a participat, în vara anului 1994, pentru a cincea oară la un turneu final al Campionatului Mondial de fotbal. După calificarea din grupa a VI-a preliminară, când a terminat pe primul loc, obținând șapte victorii (5-1 și 2-1 cu Țara Galilor, 2-1 cu Belgia, 4-1 și 2-1 cu Cipru, 7-0 și 4-0 cu Insulele Feroe), un rezultat de egalitate (1-1 cu Cehia și Slovacia) și două înfrângeri (0-1 cu Belgia și 2-5 cu Cehia și Slovacia), naționala României, condusă de antrenorul Anghel Iordănescu, a obținut în SUA rezultatele pe care milioanele de iubitori ai fotbalului din țara noastră și le-au dorit dintotdeauna.

În primul meci, desfășurat la Pasadena, contra Columbiei, considerată de brazilianul Pele ca una dintre favoritele turneului final, tricolorii s-au impus, cu un clar 3-1, ziariștii de specialitate aducând elogii lui Hagi și celorlalți jucători, cotidianul Los Angeles Times intitulându-și cronica: ”Hagi: o versiune română a lui Gretzky”, referindu-se la celebrul hocheist de la Los Angeles Kings. Golurile echipei noastre au fost marcate de Hagi și Răducioiu de două ori. A urmat un duș rece, elevii lui Iordănescu pierzând cu 4-1 meciul de la Detroit, cu Elveția.

În ultimul meci din grupă, naționala României respectă calculul hârtiei și câștigă cu 1-0 meciul cu echipa țării gazdă, prin golul marcat de Dan Petrescu. Cu acest rezultat, România se clasează pe primul loc în grupă și se califică în optimile de finală, în care întâlnește Argentina lui Maradona, vicecampioana mondială. Meciul cu argentinienii, disputat pe stadionul Rose Bowl a fost, poate, cel mai important meci din istoria echipei naționale.

Victoria cu 3-2, prin golurile realizate de Ilie Dumitrescu, două, și Hagi, a adus un entuziasm de nedescris în toate orașele țării, sute de mii de bucureșteni, clujeni, brașoveni, ieșeni etc. salutând cea mai mare performanță realizată de tricolori.

Calificată între cele mai bune opt formații din lume, naționala României întâlnește, la 10 iulie, Suedia, și după un meci în care victoria a surâs pe rând ambelor echipe, reprezentativa scandinavă obține calificarea în semifinale cu scorul de 7-6 după penalti-uri (1-1 după 90 și 2-2 după 120 de minute). Golurile echipei noastre din timpul regulamentar au fost marcate de Florin Răducioiu, iar ale suedezilor de Tomas Brolin și Kennet Andersson.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata