2014 – anul marilor condamnări în justiţie

2014 poate fi considerat anul în care instanțele din România au dat cele mai grele condamnări pentru fapte de corupție sau fraude economice, precum și confiscarea unor mari sume de bani și bunuri.

Lista celor care au primit pedepse cu închisoarea include foști miniștri, senatori, deputați, primari, consilieri locali și județeni, procurori, judecători, notari, polițiști, generali de armată și MAI, înalți funcționari ai statului român, oameni de afaceri, directori de companii și regii de stat, arbitri și finanțatori din fotbal.

Față de anii anteriori, în 2014 a crescut numărul politicienilor de primă importanță condamnați pentru corupție: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Monica Iacob-Ridzi, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu.

De asemenea, judecătorii au început să aplice tot mai des condamnări de închisoare cu executarea pedepsei și confiscarea de mari sume de bani, tonul fiind dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Pe 6 ianuarie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și șantaj în dosarul Zambaccian, soția sa, Dana Năstase, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar Irina Jianu, fosta șefă a ISC, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare. De asemenea, soțiilor Năstase li s-a confiscat suma de 1,8 milioane lei. La cei patru ani primiți de Adrian Năstase s-a adăugat un spor de pedeapsă de 6 luni, în urma contopirii sentințelor din dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”. Pe 21 august, Adrian Năstase a fost eliberat condiționat din penitenciar.

La 30 ianuarie, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, aceeași pedeapsă primind și fratele său, Lucian Fenechiu. În dosar au mai fost condamnați și trei foști directori în cadrul SISEE Moldova, Petru Andronache — 7 ani, Ioan Turbatu — 6 ani și Ioan Mărghidan — 6 ani de închisoare. Frații Fenechiu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar 5,7 milioane de lei.

Pe 21 ianuarie, fostul deputat PDL de Argeș Sorin Andi Pandele a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale. Sorin Andi Pandele a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 16 iunie 2010, pentru mai multe infracțiuni de corupție în legătură cu funcția pe care a deținut-o de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeș în perioada 2005 — 2008.

La 24 ianuarie, fostul șef al ISU Dobrogea gen.(r) Petre Trandafir și adjunctul său col. (r) Neculai Coman au fost condamnați definitiv la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare, aceștia fiind acuzați că au fraudat un concurs din anul 2007 pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofițer la ISU. Aceeași pedeapsă au primit-o și col. Gabriel Andrei Niculae și maiorul Gabriel Alexandrescu, iar col. Viorel Costache a primit trei ani închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. În schimb, contraamiralul Mircea Rusmănică, fost comandant al Flotei Militare Constanța, a fost achitat.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a fost condamnat definitiv pe 24 ianuarie de ÎCCJ la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română”, iar fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu suspendare. Pedepse cu suspendare au primit și fostul director general al Poștei Române, Dan Mihai Toader, dar și Andrei Marinescu, fost director al Direcției Strategii din Poșta Română. Cei doi foști miniștri sunt acuzați de procurorii DNA că au aprobat ilegal trecerea unui imobil din proprietatea Poștei Române în proprietatea unei companii private.

Tot pe 24 ianuarie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la doi ani închisoare cu executare pentru că i-a trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Ulterior, pe 19 noiembrie, Vîntu a fost eliberat condiționat din închisoare.

De asemenea, pe 14 iulie, Vîntu a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani și două luni închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice, în care prejudiciul este de 83 milioane euro, iar sindicalistul Liviu Luca a primit șase ani închisoare tot cu executare. Decizia în acest din urmă dosar nu este însă definitivă.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului, a fost condamnată pe 27 ianuarie de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului. Pedepse cu executare au primit și Ioana Elena Vârsta, fosta consilieră a lui Ridzi, și Paul Diaconu, director general al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS. Decizia nu este însă definitivă.

Tot instanța supremă l-a condamnat definitiv, pe 29 ianuarie, și pe omul de afaceri craiovean Genică Boerică, la 10 ani și trei luni închisoare, într-un dosar din 2005 privind restituiri ilegale de TVA în valoare de 13,5 milioane lei.

Citește și
1 Comentariu
  1. Sever spune

    Nu e rau dar pacat ca sunt cu dedicatie, selective. Pe cand si cele ”grase”?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata