2014, anul tuturor recordurilor pe piaţa licitaţiilor de opere de artă

2014 a fost un an excepțional pentru licitațiile de opere de artă organizate la nivel mondial, fiind înregistrată o cifră de afaceri cu 25% mai mare decât în 2013, transmite joi AFP, menționând că și numărul de vânzări a înregistrat un record, depășind un milion.

În privința valorii achizițiilor,pe primul loc se află China, urmată de Statele Unite, piața de artă fiind marcată de înmulțirea muzeelor, potrivit raportului anual al Artprice, lider mondial pentru datele din acest sector. Cu o cifră de afaceri de 15,2 miliarde de dolari (13,5 miliarde de euro), față de 12,5 miliarde de dolari în 2013, licitațiile publice de artă organizate în lume au atins anul trecut un nivel record. ‘Rezultatul este uimitor, în creștere cu 300% într-un deceniu’, a declarat pentru AFP Thierry Ehrmann, președinte fondator al Artprice.com. Raportul a fost elaborat în parteneriat cu holdingul instituțional chinez Artron. NU au fost luate în calcul antichitățile, bunurile culturale anonime și articolele de mobilier.

În 2014 s-a înregistrat și un alt record: 1.679 de articole s-au vândut cu câte un milion de dolari sau mai mult, de patru ori mai multe decât în urmă cu zece ani. Dintre acestea, 125 de opere de artă au fost adjudecate cu 10 milioane de dolari sau mai mult, față de numai 18 în 2005.

Urmată de Statele Unite, China rămâne în frunte, cu o cifră de afaceri de 5,6 miliarde de dolari (inclusiv Taiwan și Hong Kong), în scădere cu 5% față de 2013.

Anul trecut a fost însă excepțional pentru Statele Unite, cu o creștere de 41%, la 4,8 miliarde de dolari. Și Marea Britanie a înregistrat o performanță semnificativă (+35%), păstrându-și poziția a treia, cu 2,8 miliarde de dolari.

‘Cererea este constantă și agresivă pe toate continentele’, arată Thierry Ehrmann, îndeosebi cea a ‘industriei muzeale’. ‘Între 2000 și 2005 au fost create mai multe muzee decât în secolele al XIX-lea și al XX-lea luate împreună, iar în marea Asie se deschide câte un muzeu pe zi’, afirmă președintele fondator al Artprice.com și președintele Artron, Wang Jie. ‘Un muzeu are nevoie de cel puțin 3.000 — 4.000 de opere de calitate pentru a fi credibil’ și trebuie să facă achiziții mai mult decât un simplu colecționar, adaugă ei.

Potrivit Artprice, piața, după ce a atins un record de 100 de milioane de dolari plătiți pentru o operă în anii 2000, trece acum la un nou nivel. La începutul lunii februarie, un colecționar elvețian a vândut o pânză de Gauguin cu 300 de milioane de dolari, a scris New York Times, așa încât nu peste mult timp s-ar putea depăși și pragul de un miliard.

În timp în urmă cu două decenii, peste 95% din vânzări se făceau în America și Europa, piațe de artă există acum ‘pe toate continentele, fără excepție’, iar operele de artă ‘devin o investiție solidă, fiabilă, stabilă în timp și mult mai puțin supusă unor răsturnări violente de situații decât piața de acțiuni’, încheie Ehrmann. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata