25 de ani de la înfiinţarea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR)

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) s-a constituit la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr.21/1924, și a fost recunoscută ca persoană juridică prin sentința civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 București.

În data de 7 mai 1990, prin cererea depusă de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, instanța Judecătoriei Sectorului 1 — București a luat act de schimbarea denumiri comunității în „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România”, hotărâtă de Conferința pe țară din 8 aprilie 1990.

Potrivit statutului său, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România este o asociație cu caracter etnic, social, cultural și umanitar, care reunește cetățeni români, cunoscuți sub denumirile de ruși, ruși-lipoveni sau lipoveni.

CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor săi în apărarea și exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, lingvistice și culturale a etnicilor ruși lipoveni, astfel cum sunt recunoscute și garantate de documentele internaționale cu privire la protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale minorităților naționale, de Constituția României și de legile țării.

În 28 noiembrie 1990, a apărut publicația lunară „Zorile”, periodic bilingv al Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Primul număr al publicației a cuprins în mare parte articole consacrate prezentării istoriei etnicilor ruși lipoveni. În primii cinci ani de existență, periodicul a apărut în opt pagini (în limbile rusă și română), iar mai târziu a ajuns la 20 de pagini, devenind o publicație cunoscută și apreciată pentru informațiile oferite cititorilor. Articolele se publică ori în limba rusă, ori în limba română (inițial se publicau în oglindă).

Publicația se difuzează în 30 de sate și comune, în care numărul de ruși lipoveni este considerabil (Slava Rusă, Jurilovca, Periprava, Socolinți, Sarichioi, Carcaliu — Kamen, Ghindărești — Novinki ș.a.) și în 20 orașe unde, de asemenea, există comunități locale ale rușilor lipoveni (Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Vaslui, Galați, Gura Humorului, Năvodari, Piatra Neamț, Rădăuți, Suceava, Timișoara, Târgu Neamț, Iași ș.a.).

La alegerile parlamentare din 20 mai 1990, juristul Echim Andrei, desemnat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României.

În următoarele legislaturi Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a fost reprezentată în Parlament de Suhov Petru (1992-1996), Fenoghen Sevastian 1996-2000. Începând din 2000 reprezentantul în Parlament al Comunității Rușilor Lipoveni din România a fost Ignat Miron.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, Ignat Miron, candidat din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România, a câștigat un nou mandat de deputat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata