27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată sărbătoare naţională

Senatul a adoptat, marți, 13 octombrie, propunerea legislativă privind instituirea Zilei Naționale a Unirii Basarabiei cu România în data de 27 martie.

„Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia a revenit în granițele ei firești, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. (…) Este obligația noastră, a celor care astăzi răspundem în fața românilor, de a demonstra că prețuim valorile românești de veacuri și pe cei care ni le-au lăsat moștenire”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative inițiate de deputatul Eugen Tomac.

Propunerea legislativă prevede că „ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, se declară ca zi de sărbătoare națională”, iar Guvernul României și autoritățile publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru ca la această dată să fie arborat drapelul României.

„Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural-științifice”, se arată în raportul comisiilor de cultură și de administrație publică ale Senatului, raport însușit marți de plen.

Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 79 de voturi pentru, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata