28 de milioane de atacuri informatice de tip malware financiar

Un număr de peste 28 de milioane de atacuri informatice care implică un malware financiar au fost înregistrate în 2013, arată un raport al Kaspersky Lab.

Potrivit studiului ‘Financial cyber threats în 2013’, realizat de Kaspersky Lab, infractorii cibernetici încearcă din ce în ce mai mult să obțină acces la conturile online ale utilizatorilor. În 2013, numărul de atacuri cibernetice care au implicat malware financiar a crescut până la 28,4 milioane, cu 27,6% mai mult față de 2012.

Programele create pentru a sustrage informații financiare includ troieni bancari, keyloggere și două categorii de malware relativ noi — unul care fură din portofelele Bitcoin și un altul care descarcă programe care generează crypto-monede. Activitatea mixtă a programelor care vizează Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evoluției atacurilor cibernetice din 2013. Un alt factor a fost descoperirea unui număr de vulnerabilități periculoase utilizate de către infractori pentru a-și pune în aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.

În 2013, soluțiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 3,8 milioane de utilizatori de atacurile financiare (o creștere cu 18,6% față de anul precedent). Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp și SpyEye, au fost implicați în două treimi dintre atacurile cu malware financiar.

Malware-ul nu este singura metodă utilizată de către infractori pentru a fura bani online — phishingul sau crearea de false copii ale site-urilor sunt, de asemenea, populare.

În 2013, soluțiile Kaspersky Lab au blocat peste 330 de milioane de atacuri de tip phishing, dintre care 31,45% au implicat utilizarea numelor băncilor, sistemelor de e-payment și a magazinelor online. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata