286 de români au făcut transferuri cu paradisul fiscal din Panama

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a identificat 286 de persoane fizice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama, a declarat, marţi, 12 aprilie, Neculae Plăiaşu, preşedintele Oficiului, în cadrul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

„Până în prezent, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice şi juridice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama. Au intrat 21,7 milioane euro şi au ieşit 50,5 milioane euro. Cifrele sunt influenţate de condiţia barem mai mare de 15.000 de euro”, a explicat Plăiaşu.

El a precizat că Panama este un areal cu posibilităţi şi legături faptice de protecţie a unor tranzacţii, fluxuri financiare, cu conţinut în zona spălării banilor sau finanţării terorismului.

„În procedurile interne ale noastre, tranzacţiile financiare şi comerciale cu legături spre entităţile şi teritoriile menţionate îmbracă caracteristici de risc ridicat, major, cu consecinţe în creşterea operativităţii de analiză. Panama este un areal cu posibilităţi şi legături faptice de protecţie a unor tranzacţii, fluxuri financiare, cu conţinut în zona spălării banilor sau finanţării terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la bază şi un istoric cu trimitere la zona spălării banilor şi finanţării terorismului fapt ce ne-a făcut să realizăm o legătură directă cu unitatea de informaţii din acest stat”, a mai afirmat oficialul Oficiului.

De asemenea, el a reamintit că instituţia monitorizează zilnic, prin specialişti, informaţiile publice şi le angrenează în procedurile specifice pentru a operaţionaliza eventualele suspiciuni şi indicii de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata