30 de ani de la retragerea „Zeiţei de la Montreal”, Nadia Comăneci

Cea mai cunoscută gimnastă a tuturor timpurilor, Nadia Comăneci, se retrăgea din activitatea competiţională acum 30 de ani. La 6 mai 1984, a avut loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci, după ce la Jocurile Olimpice din 1976 obţinea titlul olimpic absolut, două medalii de aur şi una de bronz, la probele pe aparate şi argint, cu echipa.

Nadia Comăneci este prima gimnastă căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs. Cu prilejul retragerii din activitatea sportivă, marea noastră gimnastă a primit Ordinul Olimpic din partea preşedintelui de atunci al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău. Fiica lui Gheorghe şi Ștefania-Alexandrina Comăneci a fost botezată după „Nadejda” („speranţă”), personajul unui film pe care Ștefania Comăneci, însărcinată fiind, îl urmărea la cinematograf. La un moment dat, ea a simţit că bebeluşul ”a mişcat” şi i-a spus soţului: ”Dacă va fi fată, se va numi Nadia”.

A început gimnastica la şase ani, cu antrenorii Martha şi Bela Karoly, care ulterior au emigrat în Statele Unite. A concurat pentru prima dată la nivel naţional în România, în 1970, ca membră a echipei oraşului său. În palmaresul Nadiei Comăneci strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene. Este considerată de specialişti una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.

În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucereşte trofeul competiţiei. La 13 ani a obţinut titlul de campioană europeană la Skien (Norvegia), cucerind trei medalii de aur şi una de argint, devenind astfel cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.

A fost supranumită „Zeiţa de la Montreal”, după ce, în 1976, a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Montreal. În România, succesul ei i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Campioană europeană absolută la Praga (1977) şi Copenhaga (1979). Campioană mondială la bârnă la Strasbourg (1978) şi cu echipa la Forth Worth (1979). În 1979, Nadia a câştigat cel de-al treilea titlu european la individual compus, devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reuşit această performanţă. La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câştigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infecţii, în urma unei tăieturi la încheietura mâinii, provocată de o cataramă din metal. În ciuda recomandărilor doctorilor, a părăsit spitalul şi a concurat la bârnă, unde a obţinut nota 9,95. Performanţa sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe. La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) a cucerit două titluri, la bârnă şi sol, şi două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa. S-a clasat a doua la individual compus după sovietica Elena Davîdova, când a fost nevoită să aştepte pentru notă mai bine de o jumătate de oră, până ce Davîdova şi-a încheiat exerciţiul.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, când a fost premiată cu Ordinul Olimpic „Colanul de argint”.

În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal graniţa româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. Acest gest dramatic a avut un efect major asupra opiniei publice, chiar asupra familiei lui Nicolae Ceauşescu, atunci preşedinte al României.

În prezent, locuieşte în Norman, Oklahoma. În 1994, s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner, iar pe 3 iunie 2006, Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naştere unui băiat, Dylan Paul.

În 1999, Nadia Comăneci devenea primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Ea şi soţul său sunt proprietarii academiei „Bart Conner Gymnastics Academy”, precum şi editori ai unei reviste de gimnastică internaţională.

S-a implicat în acte de caritate, atât în ţară (a creat o clinică de caritate în Bucureşti, pentru ajutorarea copiilor orfani), cât şi în străinătate. Fundaţia „Nadia Comăneci” a relansat, în 2009, păpuşa Nadia, cu sprijinul fabricii Arădeanca, parte a programului social „10 pentru gimnastică”, la 33 de ani de la apariţia primei versiuni. În cadrul celei de-a VI-a ediţii a Galei femeilor de succes, Nadia Comăneci a fost desemnată Femeia anului 2009 la categoria campanii umanitare de succes, pentru clinica care îi poartă numele.

În 2009, a participat alături de Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, la campania de promovare a destinaţiei turistice România, sub sloganul „Land of Choice”.

În aprilie 2013, cu prilejul aniversării a 40 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Oneşti, Fundaţia „Nadia Comăneci” a organizat împreună cu Clubul Sportiv Municipal Oneşti, prima ediţie a Cupei „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata