30,1 milioane de lei alocaţi pentru bănci de sânge şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane

Guvernul vine în sprijinul pacienţilor potenţial beneficiari de transplant, prin alocarea sumei de 30,1 milioane lei, pentru anii 2016-2017, în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect cu finanţare PHARE privind băncile de sânge – unităţile de transfuzie – din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane, potrivit unui comunicat al Executivului .

Conform sursei citate, fondurile sunt destinate preponderent finalizării unor lucrări de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achiziţiei pentru cele patru bănci de ţesuturi şi celule umane din Bucureşti, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Sumele alocate sunt destinate contractării şi implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului.

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol. Astfel, în anul 2016 va fi alocată o sumă de 25,3 milioane de lei, iar în 2017 — 4,7 milioane de lei.

Prin finalizarea acestui proiect se asigură o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate şi a unor soluţii terapeutice moderne, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi şi clinici specializate din alte ţări, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit sursei citate, va creşte numărul de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care îşi găsesc rezolvarea prin transplant.

Implementarea proiectului PHARE 2006/147.03.11 asigură transpunerea Directivelor europene în materie şi relaţia cu celelalte bănci de ţesuturi şi celule din ţările Uniunii Europene, se mai arată în comunicatul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata