40 de ani de când ”cel mai bogat om al secolului XX”, Aristotel Onassis, a murit

Aristotel Onassis, considerat cel mai bogat om al secolului XX, a fost unul dintre primii constructori de supertancuri petroliere. Magnatul supranumit ”Grecul de Aur” a acumulat în timpul vieții cea mai mare flotă privată din lume. A rămas în istorie pentru succesul în afaceri și averea sa, dar și pentru viața personală, în care și-au făcut loc personalități feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy.

Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 15 ianuarie 1906, la Smyrna, astăzi Izmir, Turcia. Fiu al unui comerciant de tabac din comunitatea grecească din oraș, a trăit într-un mediu de oameni înstăriți. Mama sa, Penelope, a murit când Onassis avea șase ani. Tatăl său, Socrates, s-a recăsătorit și a avut mai mulți copii. Caracterizat drept un elev indiferent, a fost exmatriculat de la mai multe școli în timpul adolescenței. În 1919, anul în care forțele grecești au invadat Smyrna, Aristotelis Sokratis Onassis lucra la un birou al tatălui său.

În 1922, turcii au recâștigat controlul asupra teritoriului, declanșând tensiuni etnice în regiune. Mai mulți membri ai familiei au murit, iar tatăl său a fost închis pentru că ar fi complotat cu foștii ocupanți greci. Tânărul Onassis a reușit să-și ajute familia să fugă în Grecia, unde a ajuns și el, cu banii economisiți de tatăl său legați de picioare. Când tatăl său a fost eliberat și s-a întors în familie, Aristotel Onassis a primit un tratament aspru, astfel că a decis să-și facă averea în altă parte.

A navigat spre Argentina în 1923, cu 250 de dolari la el. În Buenos Aires, a avut mai multe locuri de muncă pasagere înainte să se angajeze ca electrician United River Plate Telephone Company.

Argentinian naturalizat, Onassis a primit, mai târziu, cetățenia elenă, fiind numit consul general adjunct al Greciei, la Buenos Aires, în 1931. Reia legăturile cu tatăl său și începe o afacere de import de tutun, care se dovedește a fi de succes și îi aduce primul milion. După întoarcerea la Atena, pentru înmormântarea tatălui său, pleacă la Londra, unde află de situația dificilă a unor armatorii canadieni, în contextul crizei economice mondiale.

Astfel, ajunge să cumpere de la aceștia șase vapoare la un preț de 20.000 de dolari fiecare, valoare de zece ori mai mică decât cea reală. A rebotezat primele două vase lansate la apă ”Onassis Socrates” și ”Onassis Penelope”, în memoria părinților.

Vapoarele sale încep să efectueze transporturi de marfă în Oceanul Atlantic. În acea perioadă, Onassis își împărțea timpul între Londra și Buenos Aires, unde se aflau birourile companiei sale, Olympic Maritime S.A. În 1935, intră în afaceri cu tancuri petroliere. Însă, în 1939, imperiul în creștere al lui Onassis intră sub amenințarea războiului. Ajuns în SUA, la New York și Washington, încheie acorduri pentru a-și salva flota, închiriind vapoarele forțelor aliate care luptau cu Germania și Japonia.

În timpul anilor de război, își petrece timpul în Long Island și la Hollywood. O întâlnește pe Athina (Tina) Livanos, tânăra fiică a magnatului elen Stavros Livanos. În pofida opoziției din partea lui Stavros Livanos, cei doi se căsătoresc la Catedrala Ortodoxă și New York, la 28 decembrie 1946.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata