5 alimente cancerigene: evită-le pentru a reduce riscul de cancer

2

Aşa cum există alimente care ne apără de cancer, există alte alimente care consumate frecvent favorizează apariţia sa. Conform Institutului American pentru studiul cancerului (American Institute of Cancer Research), există anumite alimente pe care trebuie să le evităm, sau să le consumăm cât mai puţin posibil, dacă dorim să reducem riscul de a suferi de diverse forme de cancer.

 

1.  Alimentele modificate genetic

Alimentele modificate genetic sunt unul din pericolele din ultimii ani, nu doar pentru sănătatea noastră, ci şi pentru întreaga planetă. Modalitatea prin care se produc acestea deteriorează pământul şi dăunează foarte grav şi în ritm rapid ecosistemelor, iar un mod înţelept de a evita toate acestea este să evităm să consumăm aceste alimente modificate genetic.

Atât pentru sănătatea mediului înconjurător dar mai ales pentru propria noastră sănătate, American Institute of Cancer Research a avertizat asupra pericolului evident al dezvoltării tumorilor cancerigene cauzat de culturile de porumb, soia sau rapiţă modificate genetic.

 

2.  Mâncarea de tip fast-food

Pe lângă faptul că este lipsită de un aport nutriţional semnificativ, mâncarea de tip fast-food conţine şi un pericol suplimentar: uleiul hidrogenat sau parţial hidrogenat. Atenţie când eticheta unui produs menţionează denumirea de “ulei vegetal”.

Acesta se fabrică pentru stabilizarea grăsimilor şi creşterea perioadei de valabilitate a produsului, iar grăsimile sunt adăugate din abundenţă pentru obţinerea unui gust cu un cost cât mai redus. Acestea se găsesc atât în produsele dulci cât şi în cele sărate, sunt favoritele patiseriei industriale, însă se pot găsi în aproape orice produs industrializat.

Aceste uleiuri dăunează în principal sănătăţii; de fapt, multe studii care au clasificat grăsimea animală şi colesterolul ca fiind nocive, au folosit aceste grăsimi comerciale.

 

3.  Mezelurile

Datorită modalităţii în care se procesează industrial, mezelurile conţin nitraţi care se ştie că sunt relaţionaţi cu apariţia cancerului. Există carne procesată şi fără aceşti nitraţi, însă este din punct de vedere vizual puţin atractivă (nu are caracteristica nuanţei roz şi nici aroma afumată) şi se strică mai repede.

O altă alternativă sunt mezelurile la prepararea cărora s-au folosit nitraţi care au fost extraşi din surse naturale, precum ţelina sau sarea de mare. Institutele Naţionale de Sănătate de EEUU avertizează că ţările cu un consum mare de mezeluri şi carne procesată au un indice mai mare de cancer de esofag şi de pancreas, pe lângă incidenţa crescută de boli cardiovasculare şi diabet.

 

4.  Popcorn la microunde

Chiar dacă popcornul este un aliment relativ sigur şi sănătos, potenţiatorul de aromă de unt, diacetilul, este foarte periculos când se expune la căldură. De fapt, în fabricile în care se produce există un indice crescut de cancer pulmonar, iar când preparăm popcornul la cuptorul cu microunde, acesta se transformă într-o adevărată bombă toxică.

Diacetilul se foloseşte de asemenea în anumite dulciuri şi snacksuri din comerţ. Este periculos inclusiv când nu interacţionează cu căldura, deoarece în corp devine o neurotoxină care poate determina inclusiv apariţia bolii Alzheimer.

 

5.  Băuturile energizante din comerţ

Chiar dacă zahărul este unul din motivele pentru care nu trebuie să consumăm băuturile răcoritoare sau energizante din comerţ, aceste băuturi, inclusiv când nu conţin zahăr, conţin alte substanţe periculoase şi dăunătoare corpului şi care au fost relaţionate în numeroase studii medicale cu riscul de a suferi de cancer.

Îndulcitorii artificiali au constituit obiectul unei puternice polemici asupra daunelor pe care le cauzează organismului, iar intensitatea acestei dezbateri ar trebui să fie suficientă pentru a ne pune noi înşine întrebări.

Stevia este unicul îndulcitor natural care nu este dăunător sănătăţii, însă este cel mai indicat să se consume sub formă de frunze şi nu concentrat sau amestecată cu alţi îndulcitori, aşa cum se găseşte în marea majoritate a produselor.

În plus, băuturile răcoritoare sau energizante din comerţ aduc acid în organism, împiedică procesul corect de absorbţie al mineralelor, înlocuiesc alimente nutritive şi cauzează decalcifiere, creând din păcate un fundal pentru apariţia diverselor forme de cancer.

 

Dr. Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata