6 profesori români apreciaţi în întreaga lume

29

Sistemul românesc de învăţământ este adesea criticat, iar personalul didactic nu face excepţie. Exemplele negative umbresc însă activitatea unor profesori de-a dreptul excepţionali, scrie yahoonews.

În acest articol, vorbim despre 6 dintre aceşti oameni deosebiţi şi profesionişti desăvârşiţi.

Suntem siguri că zeci sau chiar sute de profesori români ar merita să fie menţionaţi în acest articol, aşa că vă invităm să ne povestiţi despre profesorii de excepţie pe care i-aţi cunoscut.

Ion Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca, a fost selectat într-un top al celor mai buni 14 dascăli ai lumii în 2013. Selecţia a fost realizată de o instituţie de învăţământ americană, Universitatea Oklahoma Outreach.

„Un profesor bun este, cred, un comunicator înnăscut, dar şi un om cult, un as în specialitatea sa şi cu orizonturi largi de cunoaştere, în acelaşi timp. Un profesor adevărat este drept şi bun în acelaşi timp, dar este acela care, dacă are de ales între a fi drept şi a fi bun, alege să fie în primul rând bun, omenos. Tinerii ştiu dacă dascălul are suflet de daruit şi apreciază „darul”, spune profesorul într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

Continuăm cu exemplul unui profesor român care a emigrat în Statele Unite. Născut în 1956 la Timişoara, Titu Andreescu s-a remarcat în lumea numerelor încă de mic. Trei ani la rând, între 1973 şi 1975, a câştigat celebrul concurs de rezolvat probleme din Gazeta Matematică. Abia trecuse graniţa celor 20 de ani când a devenit antrenor al echipei olimpice de matematică a României. Numit profesor emerit şi consilier pe lângă Ministerul Educaţiei, totul părea perfect pentru tânărul geniu. Insă nedreptăţile au inceput sa curgă, Andreescu refuzând să se pună preş în faţa conducerii comuniste.

Ieşirea din labirint a venit după Revoluţia din 1989, când tânărul de 34 de ani părăsea România pentru a-şi încerca şansa în Statele Unite. In 1994, a fost antrenorul echipei olimpice americane care a obţinut punctajul maxim la Olimpiada Internaţională de la Hong Kong, performanţă neegalată până astăzi. Căsătorit şi tată a doi copii, Titu Andreescu (58 de ani) este profesor al Universităţii din Dallas.

„În întreaga mea carieră, am fost adeptul angajării active a elevilor sau studenţilor în propria lor instruire, făcând apel la predarea bazată pe rezolvarea de probleme alese atent şi care să stimuleze descoperirea şi aprofundarea parţii teoretice. Orele mele nu sunt conferinţe, ci pline de discuţii care facilitează procesul de învăţare. După cum spunea S.I.Hayakawa, „Good teachers never teach anything. What they do is create the conditions under which learning takes place” (în traducere mai mult sau mai puţin liberă, „Profesorii buni nu predau niciodată nimic. Ceea ce ei fac este crearea condiţiilor în care învăţarea are loc”). Exact aşa procedez şi eu”, explica profesorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata