65 de ani de la înfiinţarea Uniunii Compozitorilor din România – documentar

Uniunea Compozitorilor din România este organizația succesoare a Societății Compozitorilor Români, și a fost înființată la 21 octombrie 1949, după ce Partidul Muncitoresc Român i-a votat un nou statut și s-a ales un nou comitet care l-a desemnat președinte pe Matei Socor.

Societatea Compozitorilor Români, înființată în 1920, avea drept principii fundamentale libertatea de creație asociată unui profesionalism riguros, solidaritatea și moralitatea profesională, afirmarea valorilor artistice și științifice ca parte integrantă a patrimoniului cultural.

Sprijinul total și încurajarea necondiționată oferite de George Enescu, președintele Societății timp de 26 de ani neîntrerupți, au fost, de asemenea, hotărâtoare în acest demers, prin aportul celor dintâi membri fondatori: Alfred Alessandrescu, Mihail Andricu, Ion Borgovan, Constantin Brăiloiu, Nicolae Caravia, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, George Enacovici, George Enescu, Victor Gheorghiu, Mihail Jora, Dumitru G. Kiriac, Filip Lazăr, Constantin C. Nottara, Ion Nonna Otescu.

Societatea Compozitorilor Români se constituia, la acea dată, ca un organism profesional, ale cărui scopuri erau ”să se ajute dezvoltarea producției muzicale românești, să se dea compozitorilor mijlocul de a-și auzi și tipări lucrările, să se apere interesele creatorilor noștri muzicali, în toate chipurile, dincoace și dincolo de hotare” după cum s-a specificat atât în statutul inițial, cât și în cele ulterioare, din anii 1924 și 1929.

Imediat au început să fie derulate diferite proiecte, dintre care amintim: reglementarea drepturilor de autor (prin Legea asupra proprietății literare și artistice din 28 iunie 1923), instituirea unui premiu de folclor (5 februarie 1925), aderarea la Societatea Internațională de Muzică (1926), fondarea Arhivei de folclor (la inițiativa lui Constantin Brăiloiu, 1928), sprijinirea tipăriturilor muzicale, în perspectiva înființării unei Societăți de editură (care s-a materializat în anul 1941).

Cu ocazia reînscrierii membrilor Societății Compozitorilor Români în nou-înființata uniune, anumite personalități au fost omise, precum George Enescu, Constantin Brăiloiu, Ionel Perlea, Marel Mihailovici, Stan Golestan, Dinu Lipatti (aflați în străinătate), Mihail Jora, Tiberiu Brediceanu și Dimitrie Cuclin, care se aflau în țară, dar erau priviți ca exponenți ai ”spiritului burghez, retrograd”.

Din 1950 reapare revista ”Muzica” și tot din acel an, uniunea este recunoscută ca persoană juridică. Alte evenimente importante din acea perioadă sunt Săptămâna Muzicii Românești (22-30 septembrie 1951) și deschiderea magazinului ”Muzica” (august 1952), situat pe Calea Victoriei, unde se găsește și în prezent.

După demiterea lui Matei Socor — acuzat de nereguli în gestionarea drepturilor de autor și administrarea magazinului, cât și de abuz în serviciu—, acesta este înlocuit cu Ion Dumitrescu, care va conduce instituția timp de 23 de ani, până în 1977, când va fi demis la dorința familiei Ceaușescu.

La 5 mai 1955 murea, la Paris, compozitorul George Enescu. Un număr întreg al revistei ”Muzica” a fost dedicat ”celui mai mare muzician român”. Nemaiputând face abstracție de aportul decisiv pe care l-a adus culturii române acest geniu al muzicii, Consiliul de Miniștri a emis imediat o hotărâre, prin care se instituia Festivalul și concursul internațional ”George Enescu”. În același timp, conform actului de donației al soției lui, Maria Cantacuzino, s-a hotărât înființarea muzeului ”George Enescu”, în incinta Palatului Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Sediul uniunii s-a mutat în același imobil.

În 1957, o delegație condusă de Ion Dumitrescu a vizitat Viena și Parisul, dezvelind plăci comemorative pe clădirile unde a locuit sau studiat George Enescu și depunând coroane de flori la mormântul lui. Tot în 1957, a fost înființată Editura Muzicală, ca unitate economică a uniunii, necesară pentru asigurarea editării creației tuturor genurilor muzicale.

Prima ediție a Festivalului ”George Enescu”, cu secțiuni de vioară, pian și canto a avut loc în 1958. În cadrul festivalului a fost prezentată, în premieră românească, tragedia lirică ”Oedipe” compusă de marele George Enescu, cu David Ohanesian în rolul principal și Constantin Silvestri ca regizor. Acest eveniment cultural a fost dublat de inaugurarea Muzeului ”George Enescu”, în aripa stângă a Palatului Cantacuzino.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata