8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

În fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională (Ziua Internaţională a Femeii), sărbătoare oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1975.

Din punct de vedere istoric, originile acestei sărbători se regăsesc în mişcările sindicale produse în America, la începutul secolului trecut. În 1903, în Statele Unite, organizaţiile sindicale ale femeilor, precum şi femeile cu profesii liberale luptau pentru dobândirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor.

Patru ani mai târziu, în 1907, angajatele din industria textilă au organizat, la New York, manifestaţii de protest, împotriva condiţiilor grele de muncă, sindicatele cerând reducerea zilei de lucru la 10 ore şi salarii mai mari. Manifestaţiile de atunci au fost, însă, reprimate de poliţie.

Anul următor, în 1908, în ultima duminică a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, marcată prin demonstraţii ample prin care se cerea dreptul de vot, drepturi politice şi economice pentru femei.

După alţi doi ani de proteste ale femeilor împotriva condiţiilor inumane de lucru, în anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili, însă, o dată anume.

În anul următor, la 19 mai, în Germania, Austria, Danemarca, precum şi în alte state europene, se sărbătorea prima Zi Internaţională a Femeii, zi asociată cu lupta femeilor pentru emancipare.

Încă de la fondarea sa, în 1945, după al Doilea Război Mondial, ONU s-a implicat în diverse acţiuni pentru îmbunătăţirea condiţiei femeii. Astfel, în 1946, a fost cretă Comisia ONU pentru condiţia femeii, care a propus, la 20 decembrie 1952, Adunării Generale a ONU spre adoptare Convenţia privind drepturile politice ale femeii şi, la 18 decembrie 1979, Convenţia cu privire la eliminarea oricăror forme de discriminare faţă de femei.

La 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a invitat statele membre să proclame, în conformitate cu tradiţiile şi obiceiurile istorice naţionale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii şi pacea internaţională. Statele au fost invitate să contribuie la crearea de condiţii pentru eliminarea discriminărilor şi pentru participarea, deplină şi egală, a femeilor la dezvoltarea socială (rezoluţia 32/142).

Această acţiune a urmat Anului internaţional al femeii (1975) şi Deceniului ONU pentru femei (1976-1985), ambele proclamate de către Adunare. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internaţional al femeii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata