85 de ani de la înfiinţarea statului Vatican

Statul Cetății Vaticanului a fost fondat în urma Acordurilor de la Palatul Lateran stipulate între Sfântul Scaun și Italia la 11 februarie 1929. Documentele au fost ratificate la 7 iunie 1929.

Oferind o identitate teritorială pentru Sfântul Scaun, statul Vatican este recunoscut ca teritoriu național sub legea internațională, chiar dacă Sfântul Scaun este organismul legal care conduce relațiile internaționale, negociază înțelegerile internaționale, respectiv trimite și primește reprezentanții diplomatici.

Suveranul Pontif este atât suveran al Statului Cetății Vaticanului, cât și conducător al Sfântului Scaun.

Cetatea Vaticanului asigură o bază fizică/teritorială minimă Sfântului Scaun. Situată în partea de vest a Romei (Vaticanus Ager), cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele și grădinile Vaticanului (aproximativ 0,44 kmp). Sub jurisdicția vaticană, atât în Roma, cât și în alte locuri din Italia, se mai află și alte proprietăți, astfel încât autoritatea efectivă a Statului Vatican se exercită pe 142 kmp.

Întregul Stat al Cetății Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internațional al bunurilor culturale sub protecție specială, creat prin Convenția internațională asupra protecției bunurilor culturale, semnată la Haga la 14 mai 1954.

Sfântul Scaun are relații diplomatice cu Uniunea Europeană (UE), este observator permanent pe lângă Națiunile Unite, este membru sau observator în multe alte organizații internaționale, precum Consiliul Europei, OSCE, OSA, OUA etc.

Populația statului Cetății Vaticanului este de circa 800 de locuitori de religie catolică. Limba oficială: latină, italiană. Forma de guvernământ: monarhie absolută electivă pe viață. Situația politică internă: Sfântul Scaun, ca entitate recunoscută în raporturile internaționale, subiect suveran de drept internațional, înseamnă în esență Suveranul Pontif și Curia Romană.

Aceasta reprezintă ansamblul instituțiilor care conduc activitățile Sfântului Scaun atât în domeniul ecleziastic, cât și în cel politic. Având în vedere particularitățile care decurg din această situație, coordonarea afacerilor religioase și a celor administrativ-statale — „guvernarea” Sfântului Scaun — este asigurată de Secretariatul de Stat, a cărui activitate este completată de mai multe instituții: Congregațiile apostolice, Consiliile Pontificale, Tribunalele, Prefectura Casei Pontificale și alte organisme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata