9,5 milioane de dolari, record mondial înregistrat la vânzarea unui timbru

Un minuscul timbru octogonal din secolul al XIX-lea, One-Cent Magenta, emis în Guyana Britanică, s-a vândut marți seară, la New York, cu 9,5 milioane de dolari, depășind recordul anterior înregistrat la licitație pentru un timbru.

Exemplarul unic, consideratMona Lisa timbrelor’, fusese estimat între 10 și 20 milioane de dolari de casa de licitații Sotheby’s, relatează miercuri AFP.

În fața unei săli pline, licitația a început de la 4,5 milioane de dolari, marca poștală fiind adjudecată în două minute cu 7,9 milioane de dolari, plus cheltuielile asociate, care nu sunt incluse în estimări. ‘Cu cheltuielile implicate, timbrul a atins 9,5 milioane de dolari, nou record mondial’, a declarat șeful ședinței de licitație, David Redden, adăugând că cel care l-a cumpărat a dorit să rămână anonim. ‘Este cel mai scump obiect din lume dacă luăm în calcul greutatea lui’, a mai spus el.

Recordul precedent data din 1996, când un timbru suedez din 1855, ‘Tre Skilling’, s-a vândut cu 2,2 milioane de dolari, a anunțat Sotheby’s.

Extrem de simplu, având 2,54 cm x 3,18 cm, One-Cent Magenta, imprimat cu negru pe fond roșu-violet, timbrul are desenat un vapor și deviza fostei colonii :’Damus Petimus Que Vicissim’, precum și semnătura fostului șef al poștei din acea epocă.

Excepționalul timbru a fost emis în 1856, într-o perioadă când doar câteva țări aveau timbre. Mărcile poștale ajungeau în Guyana Britanică, colonie din America de Sud, cu vaporul, dar în 1856 un vas a întârziat, așa încât șeful poștei a cerut ziarului local Royal Gazette să imprime și timbre. Au fost imprimate atunci timbre de un cent și patru cenți de culoare roșu-violet. În prezent există mai multe timbre de patru cenți, dar numai unul de un cent (One-Cent Magenta).

Timbrul vândut la licitația de la New York a fost găsit în 1873 de un scoțian de 12 ani, într-un sat din Guyana Britanică, în acte de familie. L-a vândut în același an cu câțiva șilingi unui colecționar local, care l-a trimis spre analiză la Glasgow. A fost cumpărat de alt colecționar în 1878 la Liverpool, apoi de contele francez Philippe la Renotiere von Ferrary, mare colecționar, care l-a lăsat unui muzeu din Berlin.

După Primul Război Mondial, Franța a luat timbrul în contul despăgubirilor datorate de Germania, apoi l-a vândut vândut la licitație, în 1922, lui Arthur Hind, magnat newyorkez, care l-a plătit cu 35.000 de dolari. În 1970 a înregistrat un record la vânzare — 280.000 de dolari, iar în 1980 a fost adjudecat cu 935.000 de dolari de John E. du Pont, filatelist și milionar excentric, mort în 2010 în închisoare, după ce fusese condamnat pentru crimă. Administratorii averii sale au scos timbrul la licitație.

One-Cent Magenta nu mai fusese văzut public din 1986. Înainte de licitația din America, Sotheby’s l-a expus la Londra, Hong Kong și New York, încheie AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata