A fost instituit Programul „Limes”, care va cerceta arheologic frontiera Imperiului Roman de pe teritoriul României

Ministrul Culturii, Hegedus Csilla, a semnat, joi, 4 decembrie, ordinul prin care se instituie Programul Național „Limes”, dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României.

Programul se va derula în perioada 2015-2017 și va fi finanțat din bugetul Ministerului Culturii.

„Structurile materiale, arheologice, care au alcătuit frontiera Imperiului Roman vor fi cercetate și puse în valoare și pe teritoriul României, ele făcând parte din patrimoniul cultural universal. Prin acest demers științific se dorește promovarea turismului cultural și crearea de locuri de muncă prin serviciile conexe acestui domeniu”, a declarat Hegedus Csilla, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis joi.

Totodată, prin acest ordin s-a instituit și comisia națională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice și înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.

„Consider că prin acest program național și prin munca specialiștilor din instituțiile care vor implementa programul — Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe — ne vom alătura acelor state europene care au realizări considerabile în această materie”, a declarat ministrul Culturii.

Conform ordinului, membrii comisiei naționale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnați de către muzeele, institutele de cercetare și universitățile care au în jurisdicție sau în domeniul de cercetare aceste obiective.

Proiectul are un caracter transnațional și interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung și va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează granița romană.

Limes-ul roman străbate Transilvania, Oltenia și o mică parte din Banat și Muntenia, iar scopul programului este cercetarea și punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

cercetari arheologiceImperiul Romanprogramul Limes
Comentarii (0)
Adaugă comentariu