A fost reinaugurat Templul Coral din Bucureşti

Un mesaj de Hanuca a fost transmis de ambasadorul Statului Israel, Dan Ben Elieser, care a evocat evenimentul miraculos al aprinderii luminii de Hanuca triumful spiritului asupra forței brute, a luminii asupra întunericului.

Diplomatul israelian a calificat drept „un eveniment special și emoționant” reinaugurarea „frumosului Templu Coral din București, bijuterie a arhitecturii din România”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a mărturisit că vine „cu plăcere la Templul Coral”, unde a urmărit lucrările de reastarare și consolidare.

El s-a angajat în numele instituției pe care o conduce să fie „aproape” de comunitatea evreiască din București.

Episcopul Vicar Patriarhal Ieronim Sinaitul a transmis un mesaj din partea patriarhului BOR, Daniel, în timp ce secretarul de stat Victor Opaschi prezentat „cele mai calde urări” ale premierului Victor Ponta.

Un mesaj din partea președintelui Traian Băsescu a fost transmis de consilierul prezidențial Iulian Fota, în timp ce Cătălin Predoiu (PNL), care a adresat un cuvânt celor prezenți „în nume personal” și a transmis „salutul și urările” de bine din partea președintelui ales, Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii de Hanuca.

De asemenea, Angel Tâlvăr, ministrul pentru Românii de pretutindeni, a evocat momente din istoria evreilor focșăneni, iar Paul Schwartz și Jose Iacobescu, președintele B’Nei Brith România, au evocat momentele restaurării monumentului de cult și arhitectură reinaugurat marți.

Rabinul Rafael Schafer i-a evocat pe foștii șefi rabini ai României și a mulțumit „tuturor celor care au îndrăznit să spere la reinaugurarea Templului Coral”.

Cu toții au adresat participanților la inaugurare tradiționala urare „Hag Hanuca Sameah! — Hanuca fericit!”

Procesul de restaurare al Templului Coral a fost prezentat și de Rudy Marcovici, și de arhitectul Iulian Olteanu.

Programul muzical specific sărbătorii de Hanuca a fost susținut de formațiile artistice ale Comunității Evreilor București — Corul Hazamir și Bucharest Klezmer Band, sub bagheta profesorului Bogdan Lifșin.

Copiii au aprins apoi lumânările de Hanuca, fiind urmați de rabinul Rafael Schafer și de prim cantorul Iosif Adler.

De asemenea, a fost prezentat un program artistic, la care și-au dat concursul actrița Maia Morgenstern, care a recitat și cântat, sopranele Claudia Caia și Elena Dincă, basul Panait Filip, mezzosoprana Natalia Godovanciuc, acompaniați de pianista Adina Cogărceanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: artmaestro.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata