A fost semnat primul „acord istoric”între Vatican şi „Statul Palestina”

Sfântul Scaun și ‘Statul Palestina’ au semnat vineri, la Vatican, un ‘acord istoric’ privind drepturile Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene, a anunțat Vaticanul într-un comunicat, citat de AFP.

Acordul a fost semnat în Palatul Pontifical de către secretarul pentru relații cu statele (ministrul afacerilor externe), prelatul britanic Paul Richard Gallagher, și de către ministrul pentru afaceri externe palestinian, Riyad al-Maliki.

Redactarea acestui text de către o comisie bilaterală a durat 15 ani. Chiar dacă Vaticanul vorbește despre ‘Statul Palestina’ încă de la începutul anului 2013, palestinienii consideră că semnarea, vineri, a acordului echivalează cu ‘recunoașterea de facto’ a statului lor, ceea ce nemulțumește Israelul.

Acordul exprimă susținerea acordată de Vatican pentru o soluționare a ‘conflictului dintre israelieni și palestinieni în cadrul formulei a două state’, a explicat, în mai, Monseniorul Antoine Camilleri, șeful delegației Sfântului Scaun.

Pentru Organizația de Eliberare a Palestinei, acest acord face ca Vaticanul să devină a 136-a țară care a recunoscut Statul Palestina.

Pentru Israel, ‘o astfel de decizie nu face să avanseze procesul de pace și îndepărtează conducerea palestiniană de la masa negocierilor bilaterale’.

Vaticanul, care are relații diplomatice cu Israelul din 1993, negociază din 1999 un acord cu privire la drepturile juridice și patrimoniale ale congregațiilor catolice în statul israelian, însă fiecare întrevedere semestrială se încheie cu un eșec. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata