A murit Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine, Vladimir

Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Vladimir (Sabodan), a murit la vârsta de 79 de ani, la Kiev, a anunțat sâmbătă, 5 iulie, pentru ITAR-TASS, șeful serviciului de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, Vasili Anisimov.

Mitropolitul Vladimir a murit într-un spital din Kiev, după o lungă suferință.

Interimatul la conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene va fi asigurat de Mitropolitul de Cernăuți și Bucovina, Onufrie.

  • Vladimir Sabodan – biografie

S-a născut la 23 noiembrie 1935, în localitatea Markivtsy, Ucraina, într-o familie de țărani.

A absolvit Seminarul Teologic din Odesa (1954-1958). După absolvirea Academiei de Teologie din Sankt-Petersburg (Leningrad) (1958-1962), a fost repartizat la Dioceza Odesa. A fost hirotonit diacon la 14 iunie, 1962 și preot la 15 iunie de către mitropolitul de Herson și Boris Odessa (Vik).

La 26 august 1962 a fost tuns călugăr cu numele Vladimir în cinstea cneazului Vladimir, cunoscut ca botezător al rușilor (988). Ieromonah Vladimir a fost numit profesor la Seminarul Teologic din Odesa.

În 1965, a absolvit cursul post-universitar la Academia Teologică din Moscova și a fost numit rector al Seminarului Teologic Odessa cu ridicarea la rangul de Arhimandrit.

În 1966, a fost numit șef-adjunct al Misiunii ecleziastice ruse la Ierusalim.

La 23 iunie 1966, a fost hirotonit ca episcop cu titlul de episcop de Zvenigorod și a fost numit reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor. În perioada 1970-1973, a lucrat ca editor executiv al revistei „Buletinul Ortodox”.

La 18 aprilie 1973, a fost numit episcop de Dmitrivsk, vicar al Eparhiei Moscovei, rector al Academiei Teologice din Moscova, iar la 9 septembrie a fost ridicat la rangul de arhiepiscop.

În martie 1984, mitropolitul Vladimir a fost numit exarh patriarhal pentru Europa de Vest. Din 30 decembrie 1987, deține funcția de cancelar al Patriarhiei de la Moscova și a fost membru permanent al Sfântului Sinod.

În 1990, mitropolitul Vladimir a fost unul dintre cei trei candidați pentru scaunul patriarhal, după moartea patriarhului Pimen. În urma numărului de voturi adunate, în scaunul patriarhal de la Moscova a fost ales mitropolitul de Leningrad și Novgorod Alexei (Ridiger), mitropolitul Vladimir clasându-se al doilea.

În 1992, după caterisirea mitropolitului Filaret (Denysenko) din Kiev, a fost ales ca mitropolit al Kievului și a toată Ucraina și ca primat al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata