Abuzul de medicamente pe bază de prescripţie ameninţă sănătatea publică

Consumul abuziv de medicamente pe bază de prescripţie este în creştere în lume şi reprezintă o ‘ameninţare crescândă’ pentru sănătatea publică, a avertizat marţi Organismul Internaţional de Control al Stupefiantelor (OICS), relatează AFP.

‘Această utilizare excesivă s-a intensificat în toate regiunile (…), depăşind în unele ţări nivelul de consum al drogurilor ilegale’, potrivit raportului anual al OICS, agenţie care ţine de ONU, cu sediul la Viena.

OICS explică această evoluţie în special ‘prin ideea eronată că medicamentele prescrise sunt mai puţin susceptibile de abuz decât drogurile ilegale’.

Potrivit raportului, continentul nord-american este îndeosebi afectat de această practică şi femeile sunt în general mai expuse decât bărbaţii la abuzul de medicamente prescrise.

Instituţia le cere statelor lumii să reducă oferta disponibilă a acestor medicamente şi să sensibilizeze publicul, prin intermediul, de exemplu, al zilelor de colectare a medicamentelor neutilizate pe bază de reţetă. Potrivit OICS, aceste iniţiative au permis, în SUA, retragerea din circulaţie a peste 1.700 tone de medicamente, din anul 2010. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata