Acad. Laurenţiu Popescu: Celulele stem nu pot fi considerate actori de Hollywood care rezolvă orice

Directorul general al Institutului Național de Patologie „Victor Babeș”, academicianul Laurențiu Popescu, susține că injectarea de celule stem pure nu va rezolva niciodată nici o boală și pledează pentru folosirea tandemului celule stem – telocite.

„În problema restaurării, regenerării, indiferent de ce tip de țesut este vorba, trebuie renunțat la această dogmă — celule stem pure. Injectarea de celule stem pure îmi iau răspunderea în fața dumneavoastră să spun că nu va rezolva niciodată nici o boală. Pentru că celulele stem trăiesc în organismul uman sau animal în niște spații, în niște camere speciale, unde ele au un mediu ambiant extrem de complicat, sunt înconjurate, învăluite de telocite, de asemenea, de proteinele din spațiul extracelular, au contact cu vasele sanguine și primesc informații nervoase. Ce vrem noi să facem? Smulgem o celulă stem de undeva, o purificăm și o injectăm și cerem acelei celule să știe unde să se ducă. (…) Ea nu are nicio informație ca să găsească locul unde trebuie să se ducă. Doi, ea trebuie să primească un semnal prin care să se dividă, să se dividă într-o celulă a organului respectiv și o nouă celulă stem”, a declarat academicianul Laurențiu Popescu, la Școala Internațională de vară de Neurologie de la Eforie Nord.

El susține că celulele stem nu trebuie să mai fie considerate „actori de Hollywood” care rezolvă orice.

„Sugestia mea este: nu uitați celulele stem, dar nu le mai considerați ca vioara întâi, ca actorii de Hollywood care rezolvă orice. Situația medicală este mult mai complicată, trebuie alături de celule stem puși alți factori, spre exemplu telocite și alte celule care secretă anumite substanțe care stimulează celulele stem și numai în felul acesta se poate stabili cu adevărat ce se întâmplă”, a spus academicianul.

Laurențiu Popescu a precizat că medicina este departe de a face terapie cu celule stem.

„Mie îmi place să spun că avem de-a face cu o dogmă. Orice reparare (a organelor—n.r.) se face cu celule stem, numai că sute, ca să nu spun mii, de studii făcute de cele mai înalte foruri, la cele mai prestigioase universități, în cele mai variate locuri ale lumii demonstrează că suntem departe de a face terapie cu celule stem. Adică dacă cineva are infarct miocardic sau scleroză pulmonară, dacă injectăm niște celule stem lucrurile se rezolvă. Nu știu ce știți dvs., dar eu vă spun că nu se rezolvă deloc. Suntem între speranță și incertitudine, cuvântul incertitudine este un cuvânt voalat pentru minciună. Celulele stem sunt subiectul financiar numărul unu al momentului. Numai în 2013 s-au cheltuit în cercetare pentru celulele stem 3,6 miliarde de dolari și, culmea ironiei, pentru terapie cu celule stem 3,7 miliarde de dolari în întreaga lume. Deci, este o afacere de peste 7 miliarde de dolari”, a susținut el.

Academicianul, care a descoperit în 2005 telocitele, a pledat pentru tandemul celule stem — telocite și a explicat că cercetările cele mai recente arată rolul decisiv pe care telocitele îl au în regenerarea hepatică.

„Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman și rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat”, a subliniat Popescu.

El a menționat că în ceea ce privește infarctul de miocard, cauză majoră a deceselor în întreaga lume, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea mușchiului cardiac după infarct.

Cea de-a IX-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie are loc în perioada 7 — 10 iulie la Eforie Nord. Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, prof. dr. Dafin Mureșanu, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca, președinte al SNR, și prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, președintele de onoare al SNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata