Accidente rutiere din străinătate în care au fost implicaţi români – documentar

Opt români și-au pierdut viața într-un accident rutier petrecut în după-amiaza zilei de 22 iulie 2014, în apropierea localității spaniole Granja de Rocamora din provincia Alicante, după ce un camion a trecut pe contrasens și a lovit furgoneta în care se deplasau.

În urma ciocnirii, cele două autovehicule au ieșit de pe șosea, iar ulterior, la locul accidentului a izbucnit un incendiu. În accident și-au pierdut viața trei femei, trei bărbați și doi copii, membri ai aceleiași familii, iar șoferul camionului a suferit răni grave, fiind transportat la spital.

Mai mulți români au fost implicați, în ultimii ani, în evenimente rutiere pe șosele din străinătate.

Cel mai grav accident de acest gen avut loc în după-amiaza zilei de 23 iunie 2013, în Muntenegru, când și-au pierdut viața 18 români, iar alți 29 au fost răniți. Un autocar cu turiști s-a prăbușit într-o prăpastie de 40 de metri. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorița, capitala Muntenegrului.

Un alt accident grav a avut loc în noaptea de 30/31 octombrie 2011, în urma impactului între un TIR înmatriculat în România și un microbuz înmatriculat în Spania, care venea de la Valencia. Accidentul, produs pe autostrada M43 din Ungaria, între localitatea Mako și Budapesta, s-a soldat cu decesul a 14 români, printre care și trei copii cu vârste între 7 și 14 ani. De asemenea, un al 15-lea pasager al microbuzului a fost internat, în stare foarte gravă, la Spitalul Universitar din Szeged.

La 19 iulie 2007, un alt accident grav petrecut în Ungaria s-a soldat cu decesul a șapte români și rănirea altor 16. Acesta a avut loc pe Drumul Național 43, între orașele Mako și Szeged, în apropierea frontierei cu România. Un camion-platformă ce transporta autovehicule a intrat pe contrasens lovind un autocar, în care se aflau 35 de turiști români și care se îndrepta spre localitatea Szeged. În urma coliziunii, autocarul s-a răsturnat pe o șină ferată din apropiere, șapte români și șoferul camionului au murit, iar alți 16 români din autocar au fost răniți, fiind transportați la spital.

***

16 februarie 2014, un autocar românesc care transporta 43 de pasageri spre România a fost implicat într-un accident rutier, pe un drum la 400 de km de Stockholm, fiind înregistrată o persoană rănită — șoferul de rezervă român, restul cetățenilor români implicați în incident fiind în afara oricărui pericol. Autocarul transporta un grup de cetățeni români care locuiau într-o tabără improvizată din Stockholm ce urma să fie evacuată, serviciile sociale din capitala Suediei oferindu-le acestora posibilitatea de a călători spre România gratuit.

12 decembrie 2013, zece români au fost răniți într-un accident produs în Mexic. Românii, șapte adulți și trei copii, se aflau într-un autocar, în momentul în care șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un camion. Accidentul s-a produs la kilometrul 175, pe autostrada care leagă Mexic de Veracruz.

19 august 2013, două persoane au murit și cinci au fost rănite, la periferia Sofiei, într-un accident în care a fost implicat un camion cisternă înmatriculat în România. În accident au fost implicate în total trei camioane și patru autoturisme. Persoanele decedate sunt doi bărbați cu vârste de 55 de ani și 64 de ani. Șoferul român al autocamionului implicat în accident a fost pus sub acuzare.

13 august 2013, un turist român în vârstă de 71 de ani și un croat de 31 de ani, ambii șoferi, și-au pierdut viața într-un accident rutier în centrul Croației, după ce mașinile lor au intrat în coliziune.

24 iulie 2013, un microbuz cu zece cetățeni români s-a răsturnat în Marea Britanie, ca urmare a exploziei unui pneu; două persoane au fost grav rănite și internate, ulterior, în spital, iar alte opt persoane au suferit leziuni ușoare.

13 iulie 2013, patru români și-au pierdut viața într-un accident rutier în regiunea Gironde din sud-vestul Franței, în care au fost implicate un autoturism și un camion de mare tonaj. Una dintre anvelopele camionului a explodat, ceea ce a făcut ca acesta să intre în autoturismul în care se aflau românii. Șoferul autocamionului a fost de asemenea rănit.

23 iunie 2013, în Muntenegru, și-au pierdut viața 18 români, iar alți 29 au fost răniți, după ce un autocar cu turiști români s-a prăbușit într-o prăpastie de 40 de metri. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorița, capitala Muntenegrului.

4 februarie 2013, un TIR cu numere de înmatriculare turcești a derapat în apropiere de Regensburg, Germania, iar autocarul românesc, care se afla în spatele acestuia, nu a mai putut evita coliziunea. În autocar se aflau 22 de persoane. Cetățeanul român care conducea autocarul a decedat, iar alte 12 persoane au suferit traumatisme minore. La bordul autocarului nu existau pasageri minori.

22 ianuarie 2013, trei români și-au pierdut viața și ați doi au fost răniți într-un accident pe o autostradă din Belgia, după ce o furgonetă a fost proiectată de un autocamion dincolo de balustrada autostrăzii E4 și a luat foc.

6 ianuarie 2013, un bebeluș de șase luni și patru adulți, între care doi cetățeni români și alți doi cu dublă cetățenie, ungară și română, și-au pierdut viața în urma coliziunii mașinii în care se aflau cu un autovehicul SUV înmatriculat în Franța și care era condus de un cetățean din Republica Moldova, în apropiere de orașul Karcag, în estul Ungariei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata