Achiziţia de berbecuţi şi juninci pentru îmbunătăţirea materialului genetic va fi subvenţionată şi în 2015

Achiziția de berbecuți și juninci pentru îmbunătățirea materialului genetic va fi subvenționată și în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiții foarte mari pentru a se revigora, a declarat, sâmbătă, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Am interacționat cu foarte mulți crescători de animale și majoritatea au apreciat hotărârile de guvern adoptate în urmă cu trei săptămâni. Acum suntem în plină campanie de primire de cereri. Până pe 10 noiembrie au ocazia să investească în genetică prin cumpărarea de berbecuți și prin cumpărarea de juninci, astfel încât să ajungă la un nivel minim de animale. Mă bucur că au apreciat această măsură, pentru că investițiile în genetică înseamnă o producție mai mare la carne și la lapte, deși mulți crescători au spus că timpul este foarte scurt. Probabil, vom mai avea o nouă sesiune și în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiții foarte mari pentru a se revigora”, a spus Daniel Constantin, după ce a vizitat mai bine de trei ore târgul de agricultură Indagra.

Acesta a subliniat că declinul efectivelor de bovine a fost stopat în anul 2014, înregistrându-se chiar și o ușoară creștere. Din păcate, embargoul impus de Federația Rusă a creat probleme suplimentare crescătorilor de animale, însă ministrul a anunțat că MADR va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sector în anul 2015.

„După mulți ani în care efectivele la bovine au scăzut, am oprit acest declin și efectivele chiar au început să crească în acest an. Acum avem problema cu embargoul impus de Federația Rusă și crescătorii au o problemă suplimentară, de aceea anul următor am decis să venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la anumite categorii și chiar de patru ori mai mare la alte categorii, pentru a sprijini creșterea efectivelor și a producției, lucruri care se vor regăsi în costul de producție”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR consideră că marele marele câștig al acestui târg este că i-a văzut pe agricultori uniți în toate domeniile de activitate.

„M-am bucurat că au fost multe asociații la aceeași masă. După toate eforturile pe care le-am făcut și noi și dânșii este pentru prima dată când îi văd pe agricultori uniți în toate domeniile de activitate. Nu mai sunt două asociații care se ceartă și nu se pun de acord ca să promoveze un act normativ. Cred că acesta a fost marele câștig al acestui târg și cred că de aceea am putut construi în agricultură, pentru că s-au înțeles cu toții și lucrează până la urmă pentru binele lor”, a subliniat șeful MADR.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achiziționarea de berbeci din rase specializate — cel mult 2.500 lei/cap și de juninci într-un cuantum de maximum 5.000 lei/cap.

Ministrul Agriculturii și-a început vizita la corturile cu animale, unde a stat de vorbă cu crescătorii, unii dintre ei fiind însă nemulțumiți de faptul că nu au fost anunțați din timp de noile măsuri privind subvenționarea materialului genetic al animalelor. Daniel Constantin a degustat bunătățile de la stâna improvizată în incinta Romexpo, fiind însoțit pe tot parcusul vizitei de secretarii de stat Daniel Botănoiu și Peter Tamaș Nagy, dar și de ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, și de europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Daniel Constantin a trecut într-o scurtă vizită și pe la standul societății Ceahlău de tehnică agricolă, la salonul de păsări și în pavilionul central dedicat industriei alimentare, unde a vizitat standul unei firme care promovează noi tehnologii de ambalare a produselor alimentare. „Periplul” său la Indagra s-a încheiat la salonul dedicat produselor ecologice.

Ministrul s-a întâlnit la târg și cu fostul premier Adrian Năstase și soția acestuia, Dana Năstase, care erau căutarea unor pruni, „vreo 20, care să-i înlocuiască pe cei care s-au uscat în grădină. Am mai primit și niște bulbi de flori, am luat și niște miere de mană. Mă bucur că s-a dezvoltat târgul acesta”, au fost cuvintele adresate de Năstase ministrului Agriculturii.

Târgul Internațional de Agricultură Indagra 2014 s-a desfășurat în perioada 29 octombrie—2 noiembrie 2014 și a reunit peste 450 de firme din 22 de țări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata