Acord european pentru o taxă pe tranzacţiile financiare de la 1 ianuarie 2016

Un număr de 11 state din Uniunea Europeană au convenit să introducă o taxă pe tranzacțiile financiare, a anunțat marți ministrul austriac de Finanțe, Michael Spindelegger, transmite AFP.

Printre cele 11 țări care doresc introducerea taxei pe tranzacțiile financiare se numără Germania, Franța, Italia și Spania dar nu și Marea Britanie, țară care găzduiește cea mai mare piață financiară din Europa.

Taxa ar urma să fie introdusă cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 și într-o primă fază va viza doar acțiunile și anumite produse derivate, a precizat Michael Spindelegger. Oficialul austriac a adăugat că s-a ajuns la un consens cu privire la acest subiect între țările care participă la o procedură specială denumită ‘cooperare sporită’.

Această procedură, introdusă prin Tratatul de la Lisabona, permite unui grup de cel puțin nouă state membre să adopte propuneri care altfel nu ar strânge o majoritate necesară în rândul tuturor celor 28 de state membre UE.

Oficialii europeni au început să promoveze această taxă după criza financiară din 2008-2009 în ideea de a limita speculațiile și a recupera o parte din fondurile alocate de guvernele europene pentru sprijinirea băncilor. Taxa ar urma să se aplice oricărei tranzacții derulată, oriunde în lume, de o entitate financiară care are sediul în unul din cele 11 state care până acum s-au declarat de acord cu implementarea ei. Proiectul celor 11 state este să se înceapă cu taxa pe tranzacțiile cu acțiuni pentru ca ulterior să se extindă și la alte produse financiare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata