Acord „istoric” în UE pentru reducerea drastică a utilizării pungilor din plastic

Europenii vor trebui să se mulțumească cu sacoșe din materiale textile sau din hârtie, după un acord ‘istoric’ în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi până în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosință care asfixiază apa și solul, relatează AFP.

Reprezentanții celor 28 de guverne din UE au parafat vineri acest acord, care a fost pregătit împreună cu Parlamentul European la începutul săptămânii.

‘Acest acord va permite Europei să facă față eficient unei probleme de mediu’, și-a exprimat satisfacția ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

Eurodeputata din grupul Verzilor Margrete Auken a salutat ‘o realizare istorică’. ‘Este vorba despre primul acord la nivelul UE asupra unor obiective cu caracter obligatoriu pentru reducerea deșeurilor’, a subliniat ea.

Statele care nu au făcut acest lucru vor trebui să impună ca pungile din plastic să nu mai fie gratuite până la 31 decembrie 2018 și să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor până la 31 decembrie 2019.

În 2025, consumul anual nu ar trebui să depășească 40 de pungi pe cap de locuitor, în condițiile în care media europeană a fost de 178 în 2010.

Sunt vizate pungile cu o grosime mai mică de 50 de microni distribuite încă gratuit în numeroase supermarketuri europene.

Peste 90% din cele circa 100 de miliarde de pungi din plastic puse în circulație în UE fac parte din această categorie.

Potrivit Comisiei Europene, există peste 8 miliarde de pungi din plastic pe an care devin deșeuri, afectând mediul de viață al peștilor și al păsărilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata