Acordul complet dintre USD şi UDMR. Ce i-au cerut maghiarii lui Ponta

Acordul politic între Uniunea Social Democrată (PSD, UNPR, PC) şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a fost semnat aseară. Prin aceasta, UDMR a intrat la guvernare.

Acordul semnat are 11 puncte. Iată care sunt acestea, potrivit documentului obţinut de citynews.ro:

Art. 1. Uniunea Democrată Maghiară din România se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

Art. 2. Cele două părţi se angajează la următoarele:

a) Să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare
b) Să promoveze în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiative politice referitoare la:

  •     Modificarea Constituţiei;
  •     Problema reorganizării administrativ teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării;
  •     Reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată;
  •     Reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local; pe cale de consecinţă şi cetăţenii de altă etnie decât cea maghiară vor fi reprezentaţi proporţional în structurile administraţiei publice locale, conduse de reprezentanţii UDMR;
  •     Soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureş, în conformitate cu înţelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureş de către cadrele didactice române şi maghiare.

Art. 3. De asemenea, părţile semnatare se vor consulta după cum urmează :

a) În legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare;
b) În legătură cu orice modificare a legii învăţământului, părţile se vor consulta, şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale;
c) Majoritatea parlamentară va susţine menţinerea drepturilor câştigate ale minorităţilor naţionale.

Art. 4. În conformitate cu Programul de Guvernare 2013-2016, adoptat de Parlamentul României :

a) Se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare;
b) Guvernul va spijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România;
c) În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini (financiar) în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN);
d) În conformitate cu Programul de Guvernare 2013-2016 se va accelera procesul de restituire al imobilelor cultelor religioase.

Art. 5. Pentru suţinerea autorităţilor publice locale

a) Părţile convin continuarea procesului de descentralizare administrativă
b) De asemenea, părţile vor depune toate demersurile în cadrul Parlamentului României, în conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, pentru a susţine asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale în vederea funcţionării eficiente a administraţiei publice locale.
c) În conformitate cu obligaţiile asumate de către România în cadrul Uniunii Europene, se vor implementa toate reglementările UE în domeniul creditelor bancare.

Art. 6. În domeniul legislaţiei electorale, se vor elabora acte normative în materie electorală şi se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate şi care să asigure un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice.

Art. 7. În domeniile zootehnic şi silvic, în Parlament:

a) Se va accelera procesul de legiferare a Legii zootehniei şi a Codului silvic.
b) Se vor adopta măsuri de consolidare a fermelor de familie.

Art. 8. Se vor reglementa şi promova în Parlament iniţiativele de introducere a sistemului after-school şi a mesei calde pentru elevi.

Art. 9. Părţile vor susţine promovarea unei iniţiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii, alături de steagul Uniunii Europene şi al României steaguri ale unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă.

Art. 10. Vor fi sprijinite acele investiţii începute în zone locuite şi de minoritati care sunt importante pentru comunităţile respective cu accent deosebit privind continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş, şi găsirea soluţiilor pentru continuarea lucrărilor de la Gilău spre Oradea.

Art. 11. Acest Acord Politic nu conţine Anexe.

Acordul a fost semnat în patru exemplare, câte unul pentru fiecare formaţiune politică în parte.  Semnatarii sunt preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedinte UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata