Activitatea fizică regulată reduce riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer

Efectuarea de exerciţii fizice constante, de nivel moderat până la susţinut, ar putea reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu american publicat în „Journal of the American Medical Association, Internal Medicine”, citat luni de agenţia France Presse.

Se estimează că 51 la sută dintre adulţii din Statele Unite şi 31 la sută dintre cei de pe întreaga planetă nu fac minimul de exerciţii fizice recomandate pentru menţinerea unei bune stări de sănătate, spun cercetătorii de la Institutul naţional al cancerului din SUA (National Cancer Institute, NCI), care au elaborat studiul.

Este vorba despre mersul pe jos, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă cu o viteză variind de la „moderat” la „viguros” timp de 150 de minute pe săptămână, au spus cercetătorii.

Sute de studii au analizat anterior legătura dintre activitatea fizică şi reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon, de sân şi de endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul).

Însă rezultatele au fost neconcludente pentru alte tipuri de tumori ca urmare a numărului mic îmbolnăviri de alte forme de cancer în rândul participanţilor la acest studiu, notează autorii cercetării.

Ei au prelucrat datele provenite de la 1,44 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 19 şi 98 de ani din SUA şi Europa. Participanţii au fost urmăriţi în medie timp de 11 ani, perioadă în care au fost diagnosticate 187.000 de cazuri noi de cancer.

Studiul lor nu numai că a confirmat legătura deja pusă în evidenţă între un grad susţinut de exerciţii fizice şi cea mai mare scădere a riscului de cancer colorectal, de sân şi de endometru, dar a extins această constatare şi asupra a altor zece tipuri de tumori.

Cercetătorii au detectat o reducere a riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42 la sută), ficat (-27 la sută), pulmonar (-26 la sută), rinichi (-23 la sută), stomac (-22 la sută), endometru (-21 la sută), sânge (-20 la sută), colon (-16 la sută) şi de sân (-10 la sută).

În cele mai multe cazuri, legătura dintre activitatea fizică şi riscul scăzut de cancer s-a manifestat indiferent de greutatea persoanei şi de faptul de a fi fumătoare sau nu. Pentru ansamblul cazurilor de cancer, reducerea riscului care rezultă dintr-un exerciţiu fizic regulat şi viguros a fost de şapte la sută.

În schimb, activităţile fizice au fost legate de o creştere cu cinci la sută a riscului de cancer de prostată şi cu 27 la sută a melanomului, un cancer de piele agresiv care se manifestă mai ales în regiunile foarte însorite din SUA.

„Rezultatele noastre arată că legătura dintre exerciţiile fizice şi un risc redus de cancer poate fi generalizată la diferite grupuri de populaţie, inclusiv in rândul persoanelor supraponderale sau obeze şi a celor care au fumat„, a declarat dr. Steven Moore, principalul autor al studiului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata