Adevărata faţă a celor expulzaţi

Numărul cetăţenilor străini expulzaţi din Franţa în 2015 a fost de 10.471, dintre care cei mai numeroşi au fost românii, urmaţi de albanezi, algerieni, tunisieni şi marocani, cele cinci naţionalităţi reprezentând 63% din totalul repatrierilor decise de autorităţile franceze anul trecut, relevă un articol publicat luni de cotidianul francez Le Parisien.

De asemenea, anul trecut au fost expulzaţi din Franţa, printre alţii, 19 afgani, 11 gambieni, 10 sudanezi, opt iranieni, patru sirieni şi patru eritreeni. Aceste date statistice scandalizează asociaţiile pentru drepturile omului, care susţin că unii dintre cei expulzaţi sunt expuşi unor mari riscuri când ajung în ţările de origine.

”Dacă au fost predaţi autorităţilor din ţara lor, aceşti patru eritreeni au fost condamnaţi la moarte”, denunţă organizaţia Cimade.

Terminologia oficială evocă o expulzare ”către ţara de origine sau către orice altă ţară admisibilă juridic’. ”Astfel, sirienii evocaţi în aceste statistici au fost trimişi în Egipt. Noi preferăm să vorbim totuşi despre o readmisie”, menţionează Ministerul de Interne francez, citat de Le Parisien.

În general, fără a-i lua în calcul pe albanezi, jumătate dintre străinii reţinuţi în Franţa au fost readmişi într-o altă ţară a Uniunii Europene, susţine David Rohi, reprezentant al asociaţiei Cimade.

În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii albanezi expulzaţi din Franţa (al căror număr a fost anul trecut de opt ori mai mare decât în 2010), aceştia sunt numiţi ”noii români” de cei familiarizaţi cu acest dosar.

În realitate, românii, care au acces liber deplin pe întreaga piaţă a forţei de muncă din UE de la 1 ianuarie 2014, trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a sta în Franţa. În primul rând, ei trebuie să dovedească faptul că au o activitate profesională. Anul trecut, 2.422 dintre ei au fost expulzaţi pentru că nu au respectat această regulă, în timp ce numărul albanezilor din această categorie a fost de 1.934.

Aceştia din urmă, care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, au totuşi drept de sejur fără viză pentru cel mult 90 de zile într-o ţară membră, cu condiţia de a fi titulari de paşaport biometric. La expirarea acestui termen, ei pot fi expulzaţi.

Proporţia albanezilor repatriaţi este facilitată de faptul că majoritatea deţin un paşaport în regulă. Puţini dintre ei refuză să fie retrimişi în Albania, astfel încât o eventuală revenire a lor în Uniunea Europeană este relativ simplă, conchide publicaţia citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: un.org

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata