Adrian Năstase vrea un vot de încredere în Parlament care să confirme majoritatea guvernamentală

Fostul premier Adrian Năstase a afirmat duminică, 23 noiembrie, că, pentru a verifica soliditatea majorității parlamentare, în momentul în care va reîncepe sesiunea, în februarie, când ar fi posibilă și o remaniere guvernamentală, ar fi bine să se ceară un vot de încredere, care, în opinia sa, ar confirma soliditatea acestei majorități.

Potrivit acestuia, forța guvernului nu poate să fie dată decât de siguranța votului din Parlament. „Iar, în felul acesta fie printr-o declarație politică cerând un vot de încredere pe o declarație politică, fie printr-o remaniere cu modificarea configurației Guvernului, se poate verifica soliditatea încrederii structurii parlamentare care, după părerea mea, nu ar trebui să ridice niciun fel de problemă. Dar ea ar fi foarte importantă din punctul de vedere al comunicării publice după această înfrângere cu diferențe semnificative”, a afirmat Adrian Năstase la Târgul de Carte Gaudeamus, unde și-a lansat volumul „Cele două Românii”.

El a dorit să precizeze că nu dorește să dea sfaturi, fiind vorba despre o opinie personală.

„Eu nu am dat sfaturi, am exprimat un punct de vedere și am constatat că prin votul de duminica trecută alegătorii au decis o formulă de coabitare, pentru că anterior votaseră o majoritate parlamentară, care a decis un anumit guvern. Deci, la acest moment avem o stare de coabitare pe modelul republicii semiprezidențiale, care a existat și în Franța și în alte părți, deci nu este nimic nou. Problema este că, după părerea mea, pentru a verifica soliditatea majorității parlamentare, în momentul în care va reîncepe sesiunea parlamentară în februarie, când ar fi posibilă și o remaniere guvernamentală, să se ceară un vot de încredere în Parlament care, evident, ar confirma soliditatea acestei majorități, dacă ea va exista în continuare, pentru că strategiile de partid pot să ducă într-o direcție sau alta și reuniunile de partid vor fixa strategia inclusiv în Parlament și în legătură cu acțiunea guvernamentală. Deci eu nu discut despre remaniere decât într-un context mai larg al unui vot de încredere, care ar putea să fie cerut în Parlament și care ar fixa, ar fotografia situația politică actuală cu un președinte de o anumită culoare și o majoritate parlamentară și un guvern de altă culoare. Deci, evident, va necesita un dialog care poate că de data asta va fi mai eficient decât cel anterior”, a detaliat fostul premier.

În plus, acesta a opinat că ar fi necesar ca președintele ales, când va prelua funcția, să stabilească o regulă care „ar fi foarte necesară”, și anume consultări o dată la două săptămâni, de exemplu, cu primul ministru și președinții celor două Camere”, pentru un consens în ceea ce privește problemele de politică externă, dar și prioritățile de legiferare.

„Sunt multe lucruri pe care ar trebui să le vedem oarecum diferit, dacă nu vrem ca votul acesta să ducă la ceva ce s-ar putea numi un război rece între cele două segmente politice și în condițiile în care, sigur, președintele Iohannis va încerca într-adevăr să fie un președinte al tuturor românilor. Este dificil, fără îndoială, pentru că în perioadele de după alegeri apare întotdeauna o anumită doză de fanatism, apare o anumită formă de radicalizare a opiniilor, a atitudinilor, ceea ce sigur va determina o anumită presiune asupra Cotroceniului. Rămâne de văzut spre ce ne vom îndrepta, spre un război rece, spre unul de tip intern sau o formulă până la urmă de acomodare mai inteligentă între cele două Românii, cum le-aș numi eu”, a mai spus fostul președinte al PSD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata