Adrian Pintea, actorul care transmitea emoţie prin privire

Actorul Adrian Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, în localitatea Beiuș, județul Bihor. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală, alături de familia sa – tatăl, ofițer de armata regală, mama și sora sa, Rodica, stabilită în Anglia.

„Adrian a fost o minune de copil: foarte frumos, sensibil, afectuos — mai ales față de mama sa. Era extrem de generos — își dădea cu drag ultima jucărie oricărui copil ar fi dorit-o, stătea aplecat ore întregi peste o coală de hârtie și renunța doar când desenul prindea viață. Tata, care l-a învățat să cânte la vioară, i-a trezit în asemenea măsură pasiunea pentru muzică, încât era de neconceput să nu devină un muzician strălucit. După ce a citit toate cărțile pentru copii din bibliotecă, a început să scrie cărțile lui. La scurt timp, personaje istorice reale și imaginare au invadat cartierul și apoi orașul: Mihai Viteazul, Robin Hood, Decebal, indieni, cowboys, ofițeri, Sherlock Holmes, împărați și cerșetori au fost interpretați cu atâta convingere”, își amintea sora sa, Rodica Austin, într-un interviu.

Cu afinități spre artă, s-a înscris și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) „I.L. Caragiale” din București, la clasa profesorului Petre Vasilescu, în 1979.

A debutat pe scena studioului Casandra, în piesa ”Oedip salvat” de Radu Stanca, în regia lui Mihai Măniuțiu, în 1977, pentru ca, un an mai târziu, să interpreteze un Romeo de neuitat, având-o ca parteneră pe Mariana Buruiană (Julieta), pe scena aceluiași teatru, în spectacolul ”Romeo și Julieta” de Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu.

A jucat cu pasiune și talent, a cucerit mereu publicul și întotdeauna a stârnit ropote de aplauze cu interpretările sale rămase de neuitat pe scenele mai multor teatre: ”Ion Crengă” din București (”Bogdan Dragoș”, ”Și tu faci parte din fericire”), ”Lucia Sturdza Bulandra” (”Pescărușul”, în regia lui Liviu Ciulei, ”Repetiție cu Barrymore” după William Luce, în 2004, pe care l-a și regizat, acesta fiind ultimul spectacol al său pe această scenă), Teatrul Național din București (”Căsătoria”, ”Romulus cel Mare”, ”Însemnările unui necunoscut”, ”A treia țeapă”, ”Monolog cu fața la perete”, ”Inscripție pe piatra de hotar”, ”Lumină de primăvară”, ”Ifigenia”, ”Inocentul”), ”Constantin Nottara” (”Henric al IV-lea”, ”Acești îngeri triști”, ”Transfer de personalitate”). Dincolo de prezența sa carismatică, Adrian Pintea a impresionat prin profunzimea interpretării. În rolul lui Barrymore (”Repetiție cu Barrymore”) vorbește spectatorilor cu dragoste și disperare despre fericirea și nefericirea de a fi actor.

Spre sfârșitul anilor ’80, Adrian Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgăi Tudorache, iar după pensionarea acesteia a devenit titular pe postul de profesor universitar. A fost foarte iubit de studenții săi, cărora le era, deopotrivă, pedagog și prieten, critic și admirator. În 2002 și-a susținut lucrarea de doctorat în domeniul teatru, cu teza ”Hamlet sau actorul lucid”. În 2004, a absolvit secția regie de film a aceleiași UNATC, la clasa regizoarei Elisabeta Bostan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata