Adriana Ahciarliu (ALB): Firmele care produc cu echipamente luate în leasing beneficiază de scutire la impozitul pe profit

Agenții economici care produc cu echipamente achiziționate în leasing vor putea beneficia de scutire la impozitul pe profit la producția obținută cu aceste echipamente, până în 2015, a declarat marți, secretarul general al Asociației Societăților Financiare din România (ALB), Adriana Ahciarliu.

„O facilitate pe care am obținut-o prin bunăvoința Ministerului Finanțelor Publice este scutirea la impozitul pe profit la achizițiile care sunt destinate anumitor sectoare de echipamente care susțin economia românească. Am reușit să includem și leasingul ca fiind un produs de finanțare recunoscut de guvern pentru clienții care îl folosesc ca și finanțare pentru echipamentele respective. Începând din primăvară, ei sunt scutiți pe perioada anului 2014 — 2015 la impozitul pe profitul realizat cu aceste echipamente”, a spus ea.

Ahciarliu a arătat că parteneriatul public privat (PPP) trebuie, de asemenea, încurajat.

„Proiectele de infrastructură reprezintă un model care poate fi urmat, ca în Italia, Germania sau Franța, unde gradul de penetrare a leasingului depășește 20% din PIB și unde PPP este foarte important pentru că este vorba de o instituție financiară care-și asumă și responsabilitatea proiectului, nu doar finanțează achizițiile”, a explicat aceasta.

Secretarul general al ALB a precizat că o țintă a operatorilor din sectorul de leasing este atingerea nivelului de penetrare a leasingului în PIB din 2008.

„În 2008, leasingul avea un grad de penetrare în PIB de 8%. Evident că scăderea a venit gradual, odată cu scăderea indicatorilor macroeconomici la nivel de țară. La ora aceasta, penetrarea este de 1%. Problema este să ne propunem să revenim acolo unde am fost în 2008. Evident că diferența între 1% și 8% din 2008 este foarte mare și trebuie să identificăm măsurile pe care trebuie să le luăm noi, dar și guvernul”, a subliniat reprezentantul ALB.

Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, a participat, marți, la conferința anuală dedicată industriei de leasing din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata