Aeroportul Internaţional Iaşi a primit aprobarea Comisiei Europene pentru finanţarea unui proiect de modernizare

Proiectul de modernizare a Aeroportului Internațional Iași a fost aprobat pentru finanțare de către Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), au anunțat, vineri, reprezentanții aeroportului.

Marius Bodea, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași, a declarat că a fost aprobată contribuția financiară din partea Comisiei Europene la proiectul major „Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași”, care face parte din Programul Operațional „Transport” — cu asistență prin FEDER și Fondul de Coeziune, în conformitate cu Obiectivul de Convergență în România.

„Comisia Europeană a procedat la evaluarea proprie cu cei mai buni specialiști în domeniul tehnico-economic și a dat undă verde proiectului Aeroportului Iași. Este avantajul unui proiect considerat major, care odată intrat sub tutela Comisiei Europene își va urma cursul firesc și va fi dus până la capăt. Este, totodată, garanția sustenabilității procesului de recuperare a sumelor din categoria celor eligibile, cheltuite din fondurile Consiliului Județean. Așteptăm cu mare bucurie semnarea contractului de finanțare, chestiune formală în acest moment. Mulțumim Comisiei Europene pentru profesionalism și pentru șansa acordată Aeroportului Iași și Regiunii Moldovei de a se dezvolta durabil”, a declarat Marius Bodea.

Suma la care se aplică rata de cofinanțare pentru Axa Prioritara 2 „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil” a programului operațional este stabilită, pentru proiectul major, la 45.515.402 euro.

Prin această decizie, Comisia Europeană confirmă faptul că proiectul Aeroportului este cel mai important proiect pentru județul nostru și fundamental important pentru regiunea de NE. Această decizie oficială a Comisiei Europene vine să cimenteze definitiv și durabil implementarea proiectului nostru, din acest moment nimeni și nimic nu va mai putea întoarce din drum această etapă de dezvoltare. Cu multă muncă și implicare, am reușit să redăm speranța că județul nostru va porni definitiv pe calea dezvoltării și a bunăstării”, a afirmat Cristian Adomniței, președinte al Consiliului Județean Iași.

În decembrie 2013, Aeroportul Internațional Iași a depus cererea de finanțare europeană pentru dezvoltarea și modernizarea aerogării ieșene. Proiectul are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri, extinderea suplimentara a platformei parcare aeronave, și construcția unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent. Termenul de finalizare al întregului proiect este august 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata