Afacerea cu afine – investiţia în agricultură cu care Virgil Măgureanu se mândreşte la 74 de ani

Pe 19 martie, Virgil Măgureanu va împlini 74 de ani şi, după o carieră agitată, venerabila vârstă îl prinde implicat în agribusiness. Primul director al Serviciului Român de Informaţii a intrat în afaceri agricole în urmă cu câţiva ani, totul pornind de la livada de lângă casă pe care a extins-o de la an la an, scrie agrointel.ro.

Despre afacerea cu afini şi cât de rentabilă este cultura de afine, Măgureanu vorbeşte cu plăcere în fiecare interviu pe care îl acordă presei.

Dacă pe scena politică şi nu numai, Măgureanu este o figură controversată, el a rămas discret în afacerile sale legate de sectorul agricol. De câţiva ani, el a pus bazele fabricii de prelucrare a fructelor de pădure, companie denumită ”Afinul”.

  • Deţine 10 hectare de livadă

Livada lui Virgil Măgureanu se întinde astăzi pe o suprafaţă de 10 hectare.

”Livada am extins-o treptat, cumpărând terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Aşa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat toate fructele sezoniere, iar pe o suprafaţă de 6,5 hectare am realizat piesa de rezistenţă a livezii: o plantaţie de afini de cultură”, a povestit, mulţumit, fostul director SRI într-un interviu acordat recent revistei Infoaliment.

Cea mai mare investiţie din agribusiness a lui Măgureanu este fabrica ”Afinul”, cu o suprafaţă utilă de procesare de 3.800 de metri pătraţi şi utilaje aduse din China.

Au venit chinezii doar ca să ne ajute să montăm fabrica. Dar, în rest, lucrez cu specialişti români, în frunte cu inginerul Gabriel Marinescu. Fabrica însă are un spaţiu modest: are o hală, făcută după cerinţele aparaturilor moderne. De aproximativ un an de zile am pus fabrica în funcţiune, dar ea a funcţionat parţial, pentru că n-am avut fondurile suficiente pentru a face un marketing de succes şi să devenim cât mai rapid cunoscuţi. Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioane de euro. Restul a fost contribuţia noastră”, mai spune Măgureanu.

Despre concurenţa de pe piaţă, Măgureanu nu crede că piaţa e plină şi producătorii autohtoni nu mai au loc pe piaţă.

”Marile supermarket-uri au rafturile pline de produse importate. Noi putem suplini rapid necesarul care acum se importă, am şi avut discuţii cu câteva lanţuri. Le-am propus, dacă vor dori, să le oferim produsele noastre sub brandul lor, produse pe care ei astăzi, le import”, se mai destăinuie cel care a condus SRI din 1990 până în 1997, când a demisionat din funcţie.

Deşi cultura de afini este printre cele mai profitabile, Virgil Măgureanu spune că încă nu şi-a amortizat investiţia şi că încă se află în faza de investiţii, urmând ca în curând să şi culeagă roadele primei sale afaceri din agribusiness.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata