Afaceri fără succes! Au investit sute de mii de lei în răsad de căpşuni care s-a uscat după plantare

Au muncit mai mulţi ani peste hotare, iar ulterior au decis să se întoarcă acasă şi să pună pe roate o afacere. Este povestea mai multor concetăţeni de-ai noştri, ale căror vise s-au spulberat însă foarte repede. Oamenii şi-au investit toţi banii în fire de căpşuni cumpărate de la o companie din Străşeni. La scurt timp de la plantare răsadul însă s-a uscat din cauză că era infectat, transmite JurnalTV. md.

Potrivit sursei, cel mai mult a păgubit un cuplu din capitală. Svetlana a muncit împreună cu soţul său mai mulţi ani peste hotare, dar s-au gândit să revină în Moldova şi să-şi facă aici un rost. Din banii câştigaţi au cumpărat 100 de mii de fire de căpşuni de la o companie agricolă din Străşeni, pe care le-au răsădit pe un câmp din satul Colibaşi, raionul Cahul.

Oamenii au muncit luni la rând, dar până să ajungă să se bucure de roadă, plantele au început să se usuce. S-a dovedit că răsadul a murit din cauza unei micoze.

Astfel, aproape un milion de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Disperaţi, păgubaşii acuză compania de la care au cumpărat plantele că le-a importat ilegal şi nu le-a testat pentru a stabili dacă se potrivesc solului de la noi.

˝În baza expertizei s-a depistat că plantele au fost infectate până la plantare. Adică ele au fost aduse bolnave direct din Franţa. Deja solul nostru este infectat şi în următorii 5 ani noi nu mai putem planta nici o plantă din domeniul horticulturii˝, povesteşte amărâtă Svetlana.

Într-o situaţie similară este şi Ion, un bărbat din raionul Cahul. Anul trecut a împrumutat de la bancă 10 mii de lei, la care a mai pus şi economiile lui, şi a cumpărat fire de căpşuni tot de la această companie din Străşeni. Când a observat că plantele se usucă s-a adresat la un laborator.

˝Mi-au spus concret că răsadul este infectat. Până în toamnă s-au uscat aproximativ toate. Am investit în jur de 13 mii de lei numai în răsad şi în peliculă. De la noi de la Cahul mi-au spus că plantele nu au fost omologate˝, afirmă Ion.

Despre pierderi de sute de mii de lei vorbeşte şi un întreprinzător din capitală, care a răsădit căpşunile pe un teren din raionul Briceni şi aştepta o roadă bogată.

˝Investiţiile directe au fost peste 300 de mii de lei. Adică practic investiţii irecuperabile. Pentru a clarifica motivul uscării plantelor m-am adresat la laborator, unde mi s-a spus că ele sunt bolnave˝, povesteşte omul de afaceri.

Directorul companiei agricole din Străşeni neagă orice acuzaţie şi spune că de vină sunt păgubaşii, care nu au ştiut cum să îngrijească plantele.

˝Oamenii nu ştiu a cultiva. Nu ştiu a respecta premergătorii care transmit boli. Noi le-am spus oamenilor că trebuie să studiaţi tehnologia, le-am dat literatură, este internetul. Da nu-i vina noastră! Noi nu le-am făcut lor nici o daună. Noi la cererea lor le-am furnizat plante. Noi nu ne-am luat angajamentul să le ducem tehnologia sau să le facem alte servicii˝, a declarat pentru JurnalTV directorul companiei, Teodor Boţan.

Întrebat de reporter dacă plantele au fost testate pe solul de la noi, Teodor Boţan a spus că: ˝aceasta-i altă întrebare. Plantele au fost testate˝.

În urma unor sesizări depuse de păgubaşi, Serviciul Vamal a anunţat că a monitorizat, în ultima perioadă, marfa adusă în ţară de către această companie agricolă şi a constatat o serie de nereguli. Inclusiv, faptul că în Moldova erau aduse plante care nu au fost testate la noi, dar sub o altă denumire.

„Au fost pornite mai multe cauze penale inclusiv pe contrabandă cu material săditor pentru căpşuni precum şi pentru cauza daunelor materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere. Sunt desfăşurate un ansamblu de acţiuni de urmărire penală pentru finisarea proceselor penale şi diferirea acestora în instanţele de judecată”, a declarat ofiţerul de presă al Serviciului Vamal, Alina Șargu.

Păgubaşii spun că au expediat mai multe sesizări şi Ministerului Agriculturii, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns. În schimb, şeful instituţiei, Vasile Bumacov, a declarat că nu ştie nimic despre aceste cazuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata