Africa, o piaţă de consum foarte promiţătoare

Numărul consumatorilor africani ar urma să ajungă la 1,1 miliarde peste cinci ani, adică mai mult decât Europa şi America de Nord reunite, potrivit unui raport publicat marţi, 21 iunie, de firma de consultanţă Boston Consulting Group (BCG), transmite AFP.

BCG a derulat un studiu în rândul a 11.127 de consumatori din 11 ţări africane, în special în ţările cele mai promiţătoare pe termen scurt şi mediu precum Nigeria, Coasta de Fildeş, Egiptul sau Etiopia, care a înregistrat o creştere record de 10,5% în 2015. Peste tot, BCG a întâlnit consumatori „optimişti sau care sunt dispuşi să cheltuiască”.

Potrivit BCG, un consumator este o persoană cu o vârstă cuprinsă între 18 şi 75 ani, cu un venit regulat cuprins între 50 şi 7.000 de dolari pe lună.

În Africa, consumul este stimulat de stabilizarea veniturilor, de o ofertă mai variată şi mai atractivă precum şi de o încredere mare în viitor, pentru 88% din cei intervievaţi, adică un procent aproape dublu faţă de locuitorii economiilor mature (48%).

Reţelele de distribuţie de bunuri şi servicii se îmbunătăţesc în special prin intermediul dezvoltării magazinelor moderne dar şi prin accesul la telecomunicaţii şi internet. Comerţul online şi-a făcut apariţia în ultimii ani şi chiar dacă este deocamdată slab oferă numeroase oportunităţi de business, se arată în acest studiu intitulat African Consumer Sentiment 2016.

În consecinţă, BCG îi invită pe investitori să „regândească modalitatea în care îşi comercializează şi distribuie produsele în Africa”. În acest sens, accesul la serviciile bancare prin telefonul mobil reprezintă o piaţă potenţială puternică, pentru că BCG estimează că „până în 2019, 250 milioane de africani care nu sunt în prezent integraţi în sistemul bancar vor deţine un telefon mobil şi un venit de cel puţin 500 de dolari pe lună”.

Chiar dacă studiul se concentrează în mod evident pe zonele urbane, BCG îi încurajează pe investitori să inoveze pentru a ajunge la o nouă puiaţă ignorată până acum de actorii economici: populaţia rurală africană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata