Agricultură după modelul european: „Boom”-ul afacerilor ecologice moldoveneşti

Cu zeci de mii de hectare cultivate în regim ecologic în Republica Moldova, fermierii de peste Prut îşi vând aproape toată recolta în ţările europene. Subvenţiile oferite de stat, dar şi exemplele altor state occidentale, inclusiv al României, îi motivează pe mai mulţi producători moldoveni să treacă de la agricultura obişnuită la cea ecologică, scrie timpul.md.

După cum menţionează experţii, pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. La fel ca şi în România, moldovenii trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme acreditate şi de certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

 

  • 95% din producţia eco ajunge pe piaţa europeană

Iurie Senic, şeful serviciului producţiei ecologice şi produse de origine din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru timpul.md că produsele ecologice cel mai des întâlnite în Republica  Moldova sunt grâul, porumbul, soia sau floarea-soarelui.

„Direcţia în care activez a fost fondată în 2003. Dacă în primul an de activitate am avut producţie ecologică pe 200 ha de pământ, atunci în anul 2013 aveam circa 61 de mii de ha. Mai mult, acum 95 la sută din producţie este exportată în state din Europa, precum Danemarca, Franţa, Italia sau Germania”, afirmă Iurie Senic.

 

  • Cum se obţine certificatul ecologic?

MAIA anunţă că în R. Moldova sunt şase companii autorizate care au dreptul să elibereze certificate ecologice. Dintre acestea, două sunt moldoveneşti, iar alte patru sunt internaţionale, însă au filiale la Chişinău.

Reprezentanţii unei companii moldovene de certificare spun că, pentru a obţine un certificat, întâi de toate, producătorul trebuie să aibă un teren în proprietate sau să-l arendeze şi un pachet de documente care variază în funcţie de producţie. Aceştia atenţionează că din momentul depunerii cererii şi până la obţinerea producţiei ecologice pot trece de la doi la patru ani. Durează atât pentru că este nevoie de o perioadă de conversie, ceea ce înseamnă că pământul nu trebuie să conţină pesticide.

Totodată, conducerea unei companii italiene din R. Moldova subliniază că producătorilor de aici le este foarte uşor să treacă la agricultura ecologică, din motiv că oamenii sunt săraci şi n-au avut posibilitatea să cumpere pesticide sau diferite îngrăşăminte chimice.

Specialiştii afirmă că datorită subvenţiilor oferite de ministerul de profil pentru agricultura ecologică, producătorii sunt mai tentaţi să intre pe această filieră. La fel, ei atrag atenţia consumatorilor că produsele ecologice nu arată obligatoriu foarte bine, dar, în schimb, sunt mai sănătoase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata