Aimee Iacobescu: ”Mă consider norocoasă pentru că întotdeauna am avut publicul lângă mine”

13

Este una dintre marile doamne ale teatrului românesc. A jucat zeci de roluri în piese și filme, dar Aimee Iacobescu – care aniversează, la 1 iulie 2014, 68 de ani – a rămas în inimile iubitorilor de film cu rolul Domniței Ralu, din seria filmelor cu haiduci.

Artista și fratele său geamăn, Dorel, s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, dar în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.

Mama actriței era absolventă a facultății de desen și scenografie, iar tatăl era medic militar. ”Tata îi scria mamei scrisori de dragoste care începeau cu ”ma bien aimée”. Numele meu de acolo provine. Tot ce am mai frumos în mine s-a născut acolo, în locurile acelea unde am copilărit. În vatra satului era o livadă și în fiecare an, primăvara, îmi propuneam împreună cu fratele meu să așteptăm momentul în care vor înflori pomii. Dar adormeam, iar livada înflorea de fiecare dată noaptea”, mărturisea actrița într-un interviu.

Debutul în teatru a avut loc la vârsta de 16 ani, când a jucat în spectacolele ”Alizuna” de Tina Ionescu Demetrian și ”Adam și Eva” de Aurel Baranga. În acea perioadă, a liceului, a avut loc întâlnirea providențială cu regizorul Sică Alexandrescu, care o remarcase la un festival școlar de recitări, unde a fost premiată. În anul 1963 el i-a dat primul rol pe scena Naționalului, în piesa ”Adam și Eva”.

”Tata nu a fost de acord să mă fac actriță. Îmi spunea că voi muri de foame cu meseria asta”, spunea artista în interviu.

Și totuși, ambii frați au dat examen la actorie și au fost admiși. ”Dorel intrase inițial la Politehnică, dar regizorul Alexandru Finți l-a convins să se prezinte la examen la teatru. Nu i-a spus tatei din prima că a reușit, dar când a aflat, i-a promis că după ce termină facultatea o să urmeze alta, care să-i aducă o meserie mai bine plătită”, își amintea actrița Aimee Iacobescu.

Au terminat amândoi șefi de promoție, în 1968, la clase diferite — ea la clasa prof. Beate Fredanov, asistent Octavian Cotescu, el la clasa prof. Costache Antoniu. Fratele geamăn a jucat în câteva piese, apoi a terminat a doua facultate, de limbi străine. În 1981 a plecat cu o bursă dată de statul portughez la Lisabona. S-a căsătorit cu Roxana Eminescu, descendentă a poetului național. Din nefericire, copilul lor s-a născut cu probleme de sănătate și au plecat în Franța pentru a-l putea trata. S-au stabilit acolo.

”Mi-aduc aminte, când am dat examen, mama mi-a lucrat o bluză și o fustă din hainele ei, și atunci, la proba orală am purtat prima mea pereche de pantofi cu toc”, mărturisea actrița.

În timpul facultății a mai jucat și în ”Jocul adevărului”, de Sidonia Drăgușanu. Fiind șefă de promoție, Aimee Iacobescu a fost repartizată la Teatrul Național. Alte roluri au fost cele din ”Ulciorul sfărâmat” — 1968, pe scena Teatrului din Craiova, ”Troienele” de Jean Paul Sartre, ”Furtuna” de Nikolai Alekseevici Ostrovski, ”Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, ”Richard al III-lea” de William Shakespeare, ”Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, ”Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, ”Marea” de Edward Bond, ”Regele și cadavrul” de Vlad Zografi și altele.

Debutul în film a avut loc în 1966, cu ”Șapte băieți și o ștrengăriță”, unde a jucat alături de Jean Marais, ”un actor frumos, dar mai întâi de toate un profesionist. În filmul ăsta am devenit blondă, eu sunt roșcată”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata