Air Algerie: La investigaţie vor fi asociate mai multe ţări; România a făcut cerere de asistenţă

La investigația pentru elucidarea cauzelor prăbușirii avionului companiei Air Algerie în Mali vor fi asociați experți și autoritățile aeronautice din mai multe țări care au cetățeni printre victimele catastrofei, relatează AFP, citându-l pe ministrul francez de externe, Laurent Fabius. De asemenea, a precizat el, mai multe țări ai căror cetățeni au murit în accident au făcut cerere de asistență, printre care și România.

‘Ancheta va fi condusă în colaborare strânsă cu autoritățile maliene, burkinabeze, algeriene și spaniole’, a indicat șeful diplomației franceze într-o declarație acordată presei vineri după-amiază. ‘Libanul, Canada, Chile, Luxemburgul și România, ai căror cetățeni se numără printre victime, ne-au adresat cereri de asistență. Ele vor fi evident onorate’, a adăugat Fabius.

În cadrul aceleiași intervenții în fața presei, secretarul de stat francez pentru transporturi, Frederic Cuvillier, a precizat că reglementările internaționale privind investigarea accidentelor aviatice permit asocierea în cadrul anchetelor și a statelor care au cetățeni printre victime, nu doar a celor unde a avut loc accidentul, unde era înmatriculată aeronava și unde a fost produsă aceasta.

Reglementarea internațională în materie de accidente aeriene ‘prevede că statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, este vorba de Mali, este însărcinat cu ancheta de securitate’, a spus la rândul său secretarul de stat francez pentru transporturi, Frédéric Cuvillier.

‘Reprezentanții diferitelor țări sunt de asemenea asociați și participă la anchetă: statul de înmatriculare a avionului, Spania, statul companiei aeriene, Algeria, statul constructorului avionului, SUA, și statele cu cetățeni numeroși printre victime, cum este cazul Franței’, a adăugat el.

‘O echipă a BEA (Biroul de anchete și analize care ține de Ministerul Transporturilor), precum și legiști din cadrul institutului de cercetare al jandarmeriei naționale, vor pleca chiar astăzi spre Bamako. Ei vor ajunge la primele ore ale dimineții la locul catastrofei’, a mai precizat ministrul francez de externe.

Ancheta de securitate se va derula în trei etape: recuperarea și conservarea datelor, care durează câteva zile, examinarea și cercetarea, a cărei durată este variabilă, în funcție de starea cutiilor negre, și în final faza de analiză și concluzie.

El a explicat că ‘organizația de control aerian din Africa respectă reguli care sunt clasice, definite de Organizația internațională a aviației civile (ICAO)’.

Astfel, ‘radarele acoperă zone de trafic cele mai dense’, ca și în Europa, în timp ce ‘pentru zonele mai puțin dense, neacoperite de aceste radare, piloții trebuie să semnaleze oral, prin radio, trecerea prin diferite puncte geografice’, a mai spus el.

Avionul, de tipul MD-83, ce fusese închiriat de compania Air Algerie de la compania privată spaniolă Swiftair, s-a prăbușit în noaptea de miercuri spre joi în regiunea Gao din Mali, în timp ce efectua un zbor între Ouagadougou (Bourkina Fasso) și Alger. Toate cele 118 persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Printre pasageri s-ar afla și un român, conform primelor date furnizate de autoritățile algeriene, însă deocamdată informația nu a fost confirmată oficial.

Autoritățile de la Paris au precizat că în avion se aflau 54 de francezi, dar și unele persoane cu dublă cetățenie. În urma acestei catastrofe, Algeria a decretat trei zile de doliu național. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata