Ajutor financiar de peste 11 milioane de euro pentru crescătorii de vaci de lapte şi de porcine

Guvernul a adoptat miercuri, 16 martie, o hotărâre care stabileşte că ajutorul financiar pentru sectorul laptelui şi produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creştere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro, informează Biroul de presă al Executivului.

„De asemenea, actul normativ include criteriile şi condiţiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui şi produselor lactate, documentele specifice care însoţesc cererea. Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune până la data de 8 aprilie 2016, urmând ca plăţile să se efectueze până la 30 iunie 2016″, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, criteriile şi condiţiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte şi produse lactate sunt: producătorii să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015; producătorii de lapte sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioadă de minimum şase luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim cumpărător şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

Totodată, suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către APIA conform cantităţii de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Criteriile şi condiţiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc sunt împărţite pe două categorii, una reprezentând fermele de porci pentru creştere şi îngrăşare şi o alta a fermelor de reproducţie porcină.

Astfel, alocarea sumelor se va face către crescătorii de porcine care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor şi crescătorii de porcine care au livrat direct sau prin terţi şi au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

De asemenea, se va acorda ajutorul financiar pentru crescătorii de porcine care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA pentru reproducţie, iar sprijinul se acordă în funcţie de efectivul mediu de scroafe şi/sau de efectivul de scrofiţe de reproducţie livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Guvernul informează şi că în sectorul de creştere a porcinelor suma se distribuie crescătorilor astfel: echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii şi echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducţie din exploataţii.

„Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărţirea sumei la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum şi la efectivul mediu de scroafe şi/sau la efectivul de scrofiţe de reproducţie, livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015″, mai informează Executivul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata